KRÖNIKA: Varför ska kraven på oss vara lägre?

"Kärnfrågan: Är vi inte svenskar? Varför tvingas barn, svenska barn, födda på svenska sjukhus, uppväxta på svenska gator att läsa svenska som andraspråk?", skriver Ali "X" Ahmed Omar Hamdo.

  • Publicerad 12:15, 8 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Igår satt jag och snackade med min syster och några vänner. Vi pratade om våra kamper med universitetsstudier. Det slutade med att vi hamnade en djup diskussion om problemet med grundskolan i våra områden.

När min syster sa att våra småsyskon läser svenska som andraspråk tänkte jag: va sjukt! Det är sju år sen jag gick ut skolan och det är fortfarande samma problem.

När jag började högstadiet så fick min mamma veta att alla barnen i skolan läste svenska som andraspråk och reagerade starkt på det. Stark som hon är gick hon till skolan och vägrade gå därifrån förrän hon fick som hon ville. Hennes argument var enkla, de här barnen är födda och uppvuxna i Sverige, de är svenskar!

Då var jag ett litet barn, jag var långt ifrån den förståelsen jag har idag. Jag kunde inte se den strukturella rasismen mot oss svenska barn som har ett ”hemspråk”. Då fick vi veta av våra lärare att det blir enklare för oss att klara svenskan om vi gick i den gruppen.

Frågan om det är mer stjälpande än hjälpande? Vem vinner egentligen på att vi fick enklare betyg? Läraren som slipper sätta mycket IG/F eller skolan som får ett högre snitt? Eller är det eleven som klarar sig fram till gymnasiet med ett betyg i svenska som andraspråk och som gör att han i framtiden inte kan klara av svenska på gymnasiet?

Det var nästan tio år sen mamma kom till skolan och bråkade om att jag och min syster, som gick en klass över mig, skulle läsa svenska som förstaspråk. Allt gick bra, men varför är det fortfarande ett problem idag?

Då kommer jag till kärnfrågan. Är vi inte svenskar? Varför tvingas barn, svenska barn, födda på svenska sjukhus, uppväxta på svenska gator att läsa svenska som andraspråk?

Jag ser ett stort problem i att barn som läser svenska som andraspråk inte har samma krav på sig som de som läser vanlig svenska. Vi måste tänka på vad det kan innebära och konsekvenserna av det.

Hur kan vi skapa ett mer inkluderande samhälle när barn i grundskolan direkt förstår att de inte är tillräckliga för att läsa svenska? Kommer de nånsin kunna känna sig som svenskar? Kommer samhället någonsin att se dem som svenskar? 

Ali Ahmed Omar Hamdo, 23-årig Botkyrkabo, student och ungdomsledare som älskar att skriva.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.