Aziz Mirzai, Trångsund Foto: Privat

KRÖNIKA. "Vi är inte här av egen fri vilja"

  • Publicerad 14:50, 20 okt 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I en bil med utrymme för fem personer, var vi femton personer. Vi korsade öken och såg saker som människor inte borde se. Under resan till Sverige såg jag mammor som miste sina barn och människor som miste sina vänner. Människor blev mördade av polisen i Iran, dog av näringsbrist och sjukdomar. Vi var rädda och hopplösa hela tiden men kämpade för att överleva. Kriget i Afghanistan är en verklighet för många och resan till Sverige ett tragiskt äventyr. Ingen vill lämna sitt land för att leva i ett annat land, vi har inte kommit hit av fri vilja utan tvång. Vi kom till Sverige för att fly döden i Afghanistan.

Idag är jag mycket glad för att jag bor i Sverige utan krig och andra hemskheter. Jag har inte bott i Sverige länge, men min upplevelse är att Sverige är ett bra land, tryggt land med bra människor. Jag är väldigt tacksam för all hjälp jag fått. 

Snälla skicka inte tillbaka oss. Vårt enda misstag i livet var att vi föddes i ett krigsdrabbat land. Vi vill också kunna leva ett liv som andra.

Jag har ett meddelande till min president, Ashraf Ghani. I Afghanistan är det fortfarande krig, människor dör varje dag och man kan inte gå till skolan på grund av otrygghet. Hela världen vet att det fortfarande krig i Afghanistan men du säger att Afghanistan är en säker plats och vill att vi kommer tillbaka. Om Afghanistan är en säker plats, varför bor dina barn inte i Afghanistan? Är de bättre än oss? Varför inser du inte att Afghanistan inte är säkert.

I augusti 2016 dog 80 personer i Kabul. I Kunduz, Fara, Helmand och Maidan wardak är det fortfarande krig.

Aziz Mirzai, Trångsund

Skriver av sig oron

Elever på Östra gymnasiets Sprint-program har inspirerats av Zakarias insändare i Södra Sidan.

LÄS OCKSÅ: Zakaria: Nu vill jag bara få ge tillbaka till Sverige

Att skriva är ett sätt att bearbeta oron samtidigt som de övar sin svenska. De afghanska eleverna är oroliga över oklarheten om de ska skickas tillbaka till Afghanistan.

LÄS OCKSÅ: Oviss framtid skuggar Zabis nya liv

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.