Foto: Sara Ringström

KRÖNIKA. Vi brukar sitta i sjukhuset när det är kallt ute

Vi brukar sitta i sjukhuset när det är kallt ute. När fritidsgården i Flemingsberg har stängt, skriver HuddingeDirekts krönikör Berzan Celepli.

  • Publicerad 14:43, 5 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag befinner mig vid Flemingsberg en sen lördags kväll och undrar vart jag ska ta vägen med mina vänner. Det är kallt och vi pallar inte stå ute i kylan, så då går vi in i centrum och värmer oss. Från folks perspektiv i förorterna: ”De som står i centrum säljer knark”. Nej, det är inte sant.

Vi ungdomar har ingen plats att ta vägen då vår fritidsgård Ungzon är stängd under hela helgen. Vi har önskat länge att fritidsgården ska vara öppen på helger. Men tyvärr. Våra önskemål går i papperskorg känns det som. Vi brukar sitta i sjukhuset när det är kallt ute. När Ungzon har stängt.

Jag har bott i Flemingsberg hela mitt liv och de känns som ett hem för mig. När jag var liten cyklade jag runt i Flemingsberg. Jag var hemma klockan 17. När jag blev 13 år fick jag äntligen gå in i fritidsgården. Det var kul, jag hade ju aldrig upplevt atmosfären där inne.

Idag är jag 16 år och jag har faktiskt tröttnat på att jämt bara sitta, spela Fifa och spela kort på gården. På sommaren gör de aktiviteter för barn under 15 år. Men de var inte ens från Flemingsberg. De kom utifrån. De har ingenting för oss 16–19 år gamla. Istället var fritidsgården stängd 80 procent av sommaren. För att de skulle börja ha öppet på lördagar.

Sommaren tog slut och just nu är vi inne på oktober. Jag ser inte att Ungzon är öppet på lördagar. Ungdomarna och de unga vuxna vill också ha kul efter jobbet och bara kunna softa med sina vänner. Exempel på ungdomshus för äldre är Fittja och Rinkeby vilket har funkat.

Man behöver ett socialt liv när man jobbar eller studerar, annars så mår man dåligt. Jag har pratat med högt uppsatta som tar hand om fritidsgårdarna i Huddinge Kommun. Jag har talat om mina idéer men jag ser tyvärr ingen framgång. Man har också pratat om att den lokala föreningen ”Ur Dimman”, med äldre förebilder inom idrott som tränar med oss yngre, ska få en lokal. Men tyvärr inget svar. Vi får åka till olika ställen runt om i Stockholm, när ungdomarna inte vet vägen till de olika lokalerna och vissa har inte råd med busskort.

Kommunen måste fokusera mer på era ungdomarna i Flemingsberg. Jag är trött på att ni varje dag gör samma saker i fritidsgården. Förut hade vi fotboll, borta. När glasrutor gick sönder anställde man en äldre förebild för många i Flemingsberg. Han fick ordning på fritidsgården. Personalen som brinner för ungdomarna är 2–3 stycken i Ungzon resten av personalen där för pengar.

Berzan Celepli

Boxningen tar Flempans unga bort från centrum

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.