KRÖNIKA: Vi kan lära oss saker utan att ha prov jämt

  • Publicerad 13:44, 7 apr 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

i tycker att skolan borde sluta med prov. För det första lär man sig aldrig av prov, för det andra blir man jättestressad och för det tredje kan man inte visa sitt bästa när man har prov för man vet att man inte kommer att få hjälp under proven. Man vet att betygen sjunker om man gör ett fel. Betygen är viktiga för alla för att man ska kunna se hur man ligger till och vad man behöver träna på att de ska bli bättre, men det finns många andra sätt att kolla detta på utan prov. 

Det finns många olika sätt att visa sina kunskaper, till exempel man kan jobba i grupp och dela med sig och få information av klasskamraterna du jobbar med. Vi kan också visa våra kunskaper genom lektionerna och det är en bra idé tycker jag, att man visar sina kunskaper hela tiden och inte bara när det är prov. Till exempel har man ju vissa favoritlärare och deras lektioner är våra favoritlektioner. De lärarna lär oss på ett roligt sätt ett sätt och gör så att man blir sugen på att lära sig mer. De pratar mycket om intressanta saker och det är det som ger oss viljan att veta mer. Man kan lära sig bra utan massa prov. 

Om vi skulle få ge tips till dig som är lärare skulle vi säga mer grupparbeten och färre prov och mindre stress.

Som vi har det i skolan är det bra men inte tills man hör att det är prov för då blir man stressad och det är inte så många som orkar plugga. Vi känner själva att vi inte lär oss så bra i skolan när vi har prov och test och jag tror att det inte bara är vi som tänker så. Det är många andra säkert också. Skolan ska vara ett ställe där man känner sig trygg och mår bra. Ingen skulle vilja gå till ett ställe där man stressar och alltid är orolig över sina betyg. Ingen vuxen har i sitt jobb att den ska stressas och betygsättas på det sättet som vi ska hela tiden. Det spelar ingen roll om man är vuxen eller är liten. Rätt ska vara rätt.

Babou och Ali 7D, Östra Grundskolan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.