Foto: Jonas Gosende Grönvik

KRÖNIKA: Vi måste lära oss att använda rätt ord

  • Publicerad 14:19, 17 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi människor verkar vara specialister på att skilja människor från andra människor, att dela upp det. Ge folk värden på grund av allt emellan himmel och jord. Att göra så att någon som råkar gilla folk av samma kön eller att någon som föddes med en viss hudfärg, diskrimineras.

Även om vi i dagens samhälle säger att vi kommit långt, så har vi minst lika långt kvar. Hur långt har vi egentligen kommit om kvinnor i vissa länder knappt har några rättigheter, om vissa människor känner ett sådant hat mot en viss folkgrupp att de bestämmer sig för att ta de människornas liv? Hur långt har vi då kommit? 

Att vissa ord har gått från att vara ett vanligt ord som beskriver en vanlig människa till att folk använder det som skällsord. Folk som använder ord utan att ens veta vad ordet betyder men också till folk där ordet inte, så att säga, passar. Till exempel hora är ett ord som används så, att kalla någon hora är i de flesta fall inte acceptabelt. Ordet beskriver en människa som säljer sin kropp, inte en människa du är arg på. Ordet bög beskriver en man som gillar andra män, inte någon som du är sur på. 

Det här ämnet är inte på något sätt nytt och folk har pratat mycket om det i flera år. Vissa kanske tycker att det är ett väldigt uttjatat ämne vid det här laget. Men eftersom situationen inte blivit så mycket bättre så tänker i allafall jag fortsätta prata om det och verkligen försöka få folk att förstå varför det är så viktigt att det sker en förändring. 

Vi alla ser, tycker och beter oss på olika sätt, så har det alltid varit och så kommer det förhoppningsvis också alltid vara. Det är bra att vi alla är olika men det är också viktigt att vi får vara det och vi måste visa respekt för att alla är just den man är. Vi alla är ju människor som alla är värda precis lika mycket.

+ Att våren är här!
- Pollensäsongen börjar

Alice Lundberg, Östra grundskolan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.