Ska vara stolta. Svenska kyrkan ska även framgent ha en särställning och vi ska inte behöva skämmas över det – utan snarare vara stolta, skriver Willy Viitala från Borgerligt Alternativ, annars politisk sekreterare för Moderaterna i Botkyrka.

KYRKOVALET: "Svenska kyrkan  bör ha en särställning"

I vår iver att vilja vara toleranta inför det faktum att många nya svenskar har en annan kulturell bakgrund och trostillhörighet, så har vi glömt hur mycket Svenska kyrkan betytt för vårt land, och fortfarande betyder, skriver Willy Viitala, kandidat för Borgerligt Alternativ.

  • Publicerad 18:19, 28 aug 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den 1 januari 2000 skiljdes den svenska kyrkan formellt från staten. Många i det nya, mångkulturella och multireligiösa, Sverige jublade över att landet tagit ytterligare ett steg i att distansera sig från det kristna arvet.

Det är helt rätt att den svenska kyrkan är separerad ifrån staten, att vi t.ex. frångått gamla principer om att alla medborgare automatiskt var medlemmar i kyrkan. Men i vår iver att vilja vara toleranta inför det faktum att många nya svenskar har en annan kulturell bakgrund och trostillhörighet, så har vi glömt hur mycket Svenska kyrkan betytt för vårt land, och fortfarande betyder.

Hela vårt moderna samhällsbygge grundar sig i den kristna tron, moraliska och etiska uppfattningar om vad som är ”rätt och fel”, o.s.v. Om vi höjer blicken lite så är det faktiskt så att vi delar denna värdegrund med stora delar av den övriga västvärlden.

Förutom våra lagar och regler, våra traditioner och vårt sätt att leva så har den svenska kyrkan än idag viktiga funktioner i vårt samhälle. Det räcker med att det inträffar en större olycka så ser vi vilka otroliga insatser den svenska kyrkan gör för vårt samhälle, ställer upp med stöd, krishjälp, etc. När något inträffar så riktar vi kollektivt blicken mot den svenska kyrkan och förväntar oss att de gör det.

Utöver detta genomför man varje dag insatser för såväl den som mår dåligt och behöver ett stödsamtal, som de går igenom en livskris, de som är fattiga och utsatta eller barn som växer upp i trasiga familjer. Svenska kyrkan förvaltar också en viktig del av det svenska kulturarvet med alla byggnader och kyrkor som allas vår gemensamma egendom för vilket man borde få betydligt större uppskattning för (och ekonomiskt stöd) än vad som är fallet idag.

Svenska kyrkan har betytt oerhört mycket för framväxten av vårt samhälle och betyder alltjämt fortfarande mycket. Det är dags att sätta ner foten och i riksdagen slå fast att det är inte bara rimligt att Svenska kyrkan har en särställning jämfört med alla andra trossamfund.

Svenska kyrkan ska även framgent ha en särställning och vi ska inte behöva skämmas över det – utan snarare vara stolta. Glöm inte att rösta i kyrkovalet den 17 september!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.