Lars Johanssson, gruppledare för L i Botkyrka. Foto: Botkyrka kommun

L: Våga se att allt inte är bra i Botkyrka

Den rödgröna majoriteten vill få oss medborgare att tro att allting bra i Botkyrka. Men verkligheten är en annan, skriver Lars Johansson.

  • Publicerad 11:59, 23 jan 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Följer man debatten i lokalpolitiken får man lätt bilden av att Botkyrka inte har några större utmaningar. Debatten förs kring vilka ord som ska användas. Det heter inte längre tjänsteman utan tjänsteperson, medarbetare finns inte utan nu är alla medledare, och listan kan säkert göras ännu längre. Den rödgröna majoriteten vill få oss medborgare att tro att allting bra i Botkyrka. Men verkligheten är en annan.

Liberalerna anser att de för Botkyrka verkligt stora utmaningarna som är viktiga för våra medborgare måste hamna i centrum av debatten. Äldreomsorgen och hemtjänsten i Botkyrka placerar sig tio procentenheter lägre än riks- och länssnittet när det gäller kvalitet och nöjdhet. Skolan rankas på en föga smickrande plats 235 av 290 bland landets kommuner. Näringslivsrankingen är medelmåttig på plats 145 av 290. Skattekraften parkerar långt under läns- och rikssnittet.

Otryggheten är stor, skottlossningar med mord som följd på öppen gata. Det är verkligheten i Botkyrka efter snart 24 år av rödgrönt styre. I Statistiska centralbyråns (SCB:s) undersökning om hur nöjda kommuninvånarna är med att bo i sin kommun hamnar Botkyrka bland de tio sämsta i landet.

Man kan och ska vara upprörd över allt detta, men det gäller också att ha en lösning på problemen. Vi Liberaler har flera förslag som skulle förbättra Botkyrkas ställning. I budgeten för 2018 satsade vi sammanlagt drygt 26 miljoner kronor mer än majoriteten för att komma till rätta med bristerna i skola och omsorg. Dessa pengar ska gå till kvalitet till exempel genom högre löner för de medarbetare som jobbar i välfärdsyrkena.

För att öka tryggheten i Botkyrka anser vi att en polisstation bör öppnas i Norra Botkyrka, gärna samlokaliserad med ett kommunalhus. Dessutom bör kommunen anställa trygghetsvakter i avvaktan på att fler poliser är färdigutbildade.

Botkyrka ska vara en kommun som man känner att man vill flytta till. Därför måste de problem jag lyft fram ovan lösas men det finns också annat som måste ordnas. Det måste byggas fler bostäder, och då attraktiva bostäder som kan bidra till att stärka skattekraften. Fler arbetsplatser och företag måste skapas i kommunen. Södra porten är ett utmärkt område för detta. Där skulle en teknikby kunna skapas som tar vara på kommunens unika förutsättningar och etablera kunskapsföretag som ger jobb med spetskunskap.

En röst på Liberalerna i höstens val ökar möjligheterna för att Botkyrka ska bli en bättre kommun för alla!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.