Malin Danielsson (L), gruppledare och kommunalråd. Foto: Arkivbild/Mostphotos

Liberalerna: Tiggeriförbud tar inte bort fattigdomen

Politiken måste motverka det som leder till utsattheten, inte förbjuda den. Problem försvinner inte av att blunda och låtsas som att de inte längre existerar, skriver Liberalerna inför kvällens debatt om tiggeriförbud i Huddinges kommunfullmäktige.

  • Publicerad 16:33, 10 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Frågan om att införa tiggeriförbud i Huddinge har väckts av Sverigedemokraterna genom en motion i kommunfullmäktige. Liberalerna röstar mot detta förslag. Det är inte värdigt Sverige att människor i landet lever ett så fattigt liv att tiggeri existerar. Tiggeri är inte en lösning på fattigdom, men att förbjuda tiggeri är inte heller en lösning.

Det ska inte vara förbjudet att be om hjälp eller ge något till någon. Vi Liberaler tror inte att förbjuda symptomen av utsatthet kommer råda bot på utsattheten.

Under senare år har många ekonomiskt utsatta EU-medborgare kommit hit för att tigga. Alla EU-medborgare har rätt att besöka Sverige tillfälligt, men svensk lag ska följas. Ingen har rätt att slå upp boplatser var som helst, skräpa ner eller göra intrång på privat mark.

Akut hjälp ska ges när det behövs, men inte på ett sätt som bidrar till att fler stannar i tiggeri. För tiggande EU-migranter finns den långsiktiga lösningen i deras hemländer. EU måste arbeta mer för att länderna fullt ut använder de EU-medel som finns för att bekämpa fattigdom.

Tyvärr är det just Sverigedemokraterna och deras systerpartier i europaparlamentet som motverkar all form av europeiskt samarbete. Sverigedemokraternas sympati för utsatta EU-migranter slutar vid symbolpolitik.

Politiken måste motverka det som leder till utsattheten, inte förbjuda den. Problem försvinner inte av att blunda och låtsas som att de inte längre existerar. Det går inte att förbjuda fattigdom och det ska vara tillåtet att be om hjälp.