I kvällens kommunfullmäktige debatteras Sida-flytten. Då ställer Ebba Östlin (S) en fråga till oppositionsrådet, Stina Lundgren (M).

Lundgren (M): Stora risker med Sida-flytten

"Ebba Östlin, vi älskar Botkyrka och vill att Botkyrkabornas pengar hanteras med omtanke. Är du verkligen beredd att skicka notan till Botkyrkaborna genom skattekollektivets upplåning eller höja hyror inom Botkyrkabyggen?"

  • Publicerad 13:27, 21 feb 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Ambitionen med Sidas flytt till Botkyrka är god men nu visar den första konsekvensanalysen att flytten kommer innebära utökade kostnader; myndighetens hyra fördubblas upp till 70 till 80 miljoner, konsultavgifter för cirka 8 miljoner, en flyttavgift på 80 miljoner och en byggnation som beräknas kosta upp till en halv miljard för ett sexårigt kontrakt. Men Ebba Östlin är beredd att belasta skattebetalarna för dessa kostnader enbart för att realisera regeringens projekt ”Ett sammanhållet Sverige”.

Och det kallar hon för att stå på Botkyrkabornas sida.

Östlin påstår att flytten av Sida till Botkyrka skulle lösa segregationen. Vi undrar vad hon grundar det på? Botkyrkas framtidsutveckling hänger inte på att en statlig myndighet flyttar till vår kommun. Det är vi politiker som ansvarar för den utvecklingen genom att göra Botkyrka till en plats man vill flytta till och verka i. För att minska segregationen i Botkyrka behövs bland annat blandade boendeformer så att man även kan göra en boendekarriär.

Sida får gärna flytta hit men inte på Botkyrkabornas bekostnad, för vi Moderater tar ansvar och värnar om varje skattekrona. Ebba Östlin föreslår kommunalägda Botkyrkabyggen som tänkbar hyresvärd.

Men är hon verkligen beredd att skicka notan till Botkyrkaborna genom skattekollektivets upplåning eller höjda hyror inom Botkyrkabyggen?

Östlin (S): Vad menar du om Sidaflytten, Stina Lundgren?

Moderaterna svänger om Sidas Botkyrkaflytt