M: Inget konstigt att satsa på borätter

I en debattartikel anklagar Socialdemokraterna den borgerliga koalitionen för att det byggs för lite i Huddinge. Samtidigt föreslår koalitionen de mest ambitiösa planerna på bostadsbyggande i kommunens historia, skriver Daniel Dronjak (M).

  • Publicerad 11:03, 18 feb 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I en debattartikel i HuddingeDirekt den 2 februari anklagar Socialdemokraterna företrädare för den borgerliga koalitionen för att det byggs för lite i Huddinge. Lite ironiskt kan tyckas eftersom vi just nu slår rekord i antal färdigställda bostäder och föreslår de mest ambitiösa planerna på bostadsbyggande i kommunens historia.

I Huddinge planeras 20 000 nya bostäder fram till 2030. Det är inte, som debattörerna antyder, tack vare regeringens subventionspolitik utan genom tydliga politiska beslut och det faktum att Huddinge är en intressant kommun som många vill investera i. Det statliga investeringsstödet har visat sig vara en ineffektiv åtgärd som gett blygsamma resultat. Subventionen har varit som mest ineffektiv i Sveriges större städer, där behovet av bostäder är som störst.

I Huddinge är vi överens om att bygga blandade boendeformer. I kommunen har vi en högre andel hyresrätter än bostadsrätter och därför faller det sig naturligt att vi de kommande åren bygger fler bostadsrätter. Stämmer det då att vi inte bygger hyresrätter? Självfallet inte. Mellan 2006 och 2016 var 59 % av de lägenheter som tillkom i Huddinge hyresrätter. Mellan 2018 och 2020 är det dessutom planerat för ytterligare 423 hyresrätter.

Till skillnad från Socialdemokraterna står vi upp för att hyresgäster ska få ombilda till bostadsrätt i områden där hyresrätten dominerar. Senast var Socialdemokraterna emot en ombildning i Vårby Gård, ett område i det närmaste totalt domineras av hyresrätter. Vi valde en annan linje som gjorde att fler får möjlighet att äga sin bostad och resurser frigörs för nya hyresrätter.

Socialdemokraternas trovärdighet i bostadspolitiken lämnar för övrigt en hel del att önska. Valrörelsen ägnades åt hätska anklagelser mot borgerliga partier om att införa marknadshyror. Vi får se om det blir lika hätska utfall från debattörerna mot sin egen regering som nu lovat att införa marknadshyror.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android