Kommunen borde spara in på fritidsgårdar för unga vuxna, inte på barn och ungas teknikverksamhet, tycker Stina Lundgren (M), oppositionsråd.

M: Spara på unga vuxnas fritidsgårdar, inte barn

På senaste kultur- och fritidsnämnden beslutade de rödgröna, plus före detta allianspartier, att lägga ner välfungerande KomTek som på ett kul sätt lär barn och unga teknik. För att spara pengar borde man istället lägga ner fritidsgårdar för unga vuxna, skriver Moderaterna i en debattartikel.

  • Publicerad 09:57, 3 okt 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Dessa myndiga individer ska arbeta eller studera, inte ha skattefinansierade fritidsgårdar att hänga på

På senaste kultur- och fritidsnämnden beslutade de rödgröna, plus före detta allianspartier, att lägga ner det uppskattade KomTek. En välfungerande verksamhet som på ett kul sätt lär barn och unga teknik.

Moderaternas uppfattning är att vi inte bör lägga ner KomTek, utan istället spara in motsvarande belopp (1,9 miljoner kronor uppskattad helårseffekt) på verksamheter för unga vuxna. Dessa myndiga individer ska arbeta eller studera, inte ha skattefinansierade fritidsgårdar att hänga på. Dessutom vittnar poliser om att kriminella element också frekventerar dessa verksamheter, inte minst i Fittja Ungdomens Hus.

M: "Ungdomens hus i Fittja drar till sig fel klientel"

Så sent som i juni i år bedyrade Kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Aslan (S) i fullmäktiges talarstol att KomTek inte skulle läggas ner. Hur mycket är ordförandens löften värda? Svaret är ingenting.

Den i ärendet specificerade besparingen stämmer troligen inte heller, då det idag bara återstår en heltidsanställd i verksamheten. Vi har vidare svårt att tro att den föreslagna flytten till Fittjaskolan (och ett nystartat samarbete där), skulle ha inneburit särskilt höga lokalkostnader.

Sedan är det möjligt att en flytt till Fittjaskolan inte här helt optimal (jämfört med Xenter i Tumba) för alla Botkyrkabor att ta sig till, men det lär ha varit bättre än en nedläggning.

Vi moderater värnar kärnverksamheterna inom kultur- och fritidssektorn. Det är tyvärr tydligare än någonsin att majoriteten i kommunen inte förmår göra detsamma.

Sveket mot Fittja – Därför kom kriminaliteten tillbaka

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android