#MeToo – Äntligen är det läge att berätta

Det är dags att lyssna på en verklighet och sanning som på så många håll fått förbli hemlighet i åratal och tusendals dagar, hur obekväm den än må vara, skriver HuddingeDirekts krönikör Johanna Sillman från Skogås.

  • Publicerad 07:58, 6 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Läs. Ta in. Det är ord från din dotter, syster, mamma, fru.

Det är dags att lyssna på en verklighet och sanning som på så många håll fått förbli hemlighet i åratal och tusendals dagar, hur obekväm den än må vara. 

Jag är så stolt och så besviken på samma gång. Besviken som mamma var när man gjort något alldeles galet men alldeles för förargligt för att möta med hårt när man var liten. 

När en väntad reaktion istället blir så pass oväntad att man blir lamslagen och liksom dränerad av besvikelse och fråntagen all sorts ork och energi. Men samtidigt så stolt som när miljontals tjejer och utsatta killar väljer att berätta sin historia som fått stanna inombords så länge. 

Det har aldrig känts relevant att berätta, alltid varit fel tajming, aldrig varit läge. En rädsla för att misstolkas som uppmärksamhetssökande eller för en fiskare efter medlidande. En rädsla för att verka hänsynslös med uppriktighet, att göra någon obekväm. För till vilket syfte, när rösten redan är svag som den är? Jag vet inte hur jag ska bemöta baksidan av #metoo som jag stött på i medier, den som gör mig så besviken; där står allt från att det är en vänstervriden konstruktion för att ta uppmärksamhet från de ”verkliga problemen”, till att det är gamla problem, till män som undrar vad som är jämställt med att inte få ha en egen motsvarig hashtag som #mentoo. 

Lyssna bara. För att få det verkligt jämställt så måste ni lyssna på de som alltid befunnit sig steget nedanför dig, som alltid haft mindre att säga till om, vare sig du vill tro det eller inte. Läs. Ta in. Det är ord från din dotter, syster, mamma, fru. Samtidigt vill jag peka på de fall jag hört om som killar varit med om, där män med makt utnyttjat dem sexuellt. Vi kan inte vara blinda för det. Ni miljontals män som inte spelar på den höga stolen ni automatiskt hamnat på – inse att det inte finns något agg mot er. 

Det är hos er den största makten nu ligger till att förhindra och förebygga. Säg till när ni ser eller hör det som är fel.

Uppfostra era barn, bröder och vänner sunt, inte bara till att tjejerna ska våga säga ifrån, utan också till killarna att se tjejerna som en jämlik. Med rätt till sin egen kropp och sexualitet, precis som killarna. 

Vi lever i en tid när vi inte får tro det värsta om varandra, även om det ligger närmst ibland. Hjälp varandra att bli det bästa för varandra. Lyssna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.