Den kommunala organisationen fördubblade effekten från solenergi under 2016, skriver Miljöpartiet. Foto: Mostphotos

MP: Vi är på väg mot en energirevolution

  • Publicerad 13:57, 11 aug 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sverige, Botkyrka och världen är mitt i en energiomställning där förnybar energi som vindkraft och solenergi ersätter kärnkraft och fossil energi. Att den förnybara energin nu steg för steg ersätter gamla lösningar beror på både teknikutveckling och ambitiös politik. Priserna på solceller har exempelvis sjunkit med 80% på några år.

I Miljöpartiets valmanifest från 2014 skrev vi att vi vill ha 100 procent förnybar energi och att flera kärnkraftsreaktorer ska stängas. Nu är det beslutat att fyra av tio reaktorer ska stängas senast 2020. Oskarshamn 1 och 2 har redan stängt för att aldrig igen startas. Ringhals 1 och Ringhals 2 stängs ner senast 2020. Detta är en stor framgång för Miljöpartiet som har sina rötter i folkrörelsen mot kärnkraft.

När Miljöpartiet 2011 lanserade målet om 100% förnyelsebar energi ansågs det som orimligt och flera partier kämpade emot. Idag står en bred riksdagsmajoritet bakom målet att all el ska vara förnybar. I överenskommelsen från juni förra året mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är målet 100 procent förnybar elproduktion 2040. Miljöpartiet tror och arbetar för att målet ska nås tidigare än så.

I Botkyrka klarar den kommunala organisationen sig med bara förnyelsebar energi och snart finns inget behov av något annat i hela Botkyrka. Vi bygger tillsammans snabbt ut vår solenergi. Den kommunala organisationen fördubblade effekten från solenergi under 2016. Framåt har alla nya kommunala byggnader gröna tak som antingen tar hand om avrinningsvatten genom grönska eller som nyttjar solens energi. För hela Botkyrka finns den kommunala solkartan som visar var solenergi lämpar sig allra bäst.

Sverige har nu ett mål om 100 procent förnybar el och en färdplan som tar oss dit. Självklart skulle vägvalet se lite annorlunda ut om Miljöpartiet bestämde själva men nu styr Sverige bort från gammal, farlig kärnkraft mot en framtid med 100 procent förnybar energi. Det är en energirevolution på gång.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.