Ottosson (C): Tusentals Huddingebor saknar skyddsrum

Flera tusen personer i Huddinge skulle idag inte kunna skyddas i händelse av olycka eller krig. Ansvaret ligger på MSB och där har myndigheten brustit kraftigt, skriver Christian Ottosson (C), kommunalråd i Huddinge.

  • Publicerad 09:30, 3 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Runt 75% av Huddingeborna skulle få plats i skyddsrum om nöden skulle kräva det. Det visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Nu rapporterar myndigheten att med start från 2019 ska nya skyddsrum börja byggas. Ett bra beslut för att kunna garantera säkerheten för Huddinges invånare.

De senaste 15 åren har det inte byggts några skyddsrum över huvud taget. Det är förkastligt att staten och ansvarig myndighet inte har sett till att tillgodogöra Sveriges medborgares säkerhet i takt med att befolkningen ökar.

Flera tusen personer i Huddinge skulle idag inte kunna skyddas i händelse av olycka eller krig. Ansvaret ligger på MSB och där har myndigheten brustit kraftigt.

Vargen i Huddinge: Bunkern som skulle klara en atombomb | Det glömda, del 4.

Till att börja med måste skyddsrummen inventeras. På pappret finns i Huddinge kommun skyddsrum som rymmer totalt 82 862 personer, men hur många av dessa skyddsrum som faktiskt finns tillgängliga är det ingen som vet. Fastighetsägare kan ha byggt om delar till cykelrum, andra kanske används som förråd eller är rent av i för dåligt skick för att kunna användas.

Enligt MSB:s rekommendation och krav ska varje skyddsrum kunna tömmas och finnas tillgängligt inom 48 timmar. Det är osäkert om så faktiskt är fallet. Det är MSB:s ansvar att kontrollera beståndet av skyddsrum. Uppföljningen av huruvida skyddsrummen faktiskt går att använda brister. När krisen kommer måste skyddsrum och beredskapen fungera, så enkelt är det. Skyddsrum är en del i det svenska totalförsvaret. Det här är ett av flera områden där Huddinge kommun framöver måste ta ett större ansvar.

Så överlever du när krisen kommer

Det är glädjande att MSB nu tar ett omtag i frågan om Huddingebornas säkerhet i form av skyddsrum. Att det fick gå så långt i bristen på dessa är dock helt uppåt väggarna. Med tanke på omvärldens säkerhetspolitiska utveckling måste säkerhet vara det viktigaste på dagordningen.

Christian Ottosson (C),
kommunalråd i Huddinge

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.