"Det finns en del respekt att tjäna som politiker på att också ta de jobbigare intervjuerna lite oftare."

Politiker – ta de jobbiga intervjuerna också

I veckan fattade Skolinspektionen det historiska beslutet att ta över en problemskola i Botkyrka. Den ansvariga politikern har ännu inte uttalat sig. Kommunen skickar istället fram en tjänsteman. Förståeligt? Ja. Rimligt? Nej.

  • Publicerad 14:20, 10 jan 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det nya året började med en nyhetsbomb. Och tyvärr en riktigt tråkig sådan. Problemen på Storvretskolan visar sig så allvarliga och har varit det så pass länge nu att Skolinspektionen helt enkelt gett upp hoppet om att Botkyrka kommun klarar av att få skolan på rätt köl. Myndigheten ska nu gå in och styra upp skolan. Att områdets barn inte får en skolgång tryggad från våld och kränkningar och inte säkras det stöd de behöver för att klara utbildningen är riktigt illa.

På redaktionen högg vi såklart direkt på nyheten. Först sökte vi Skolinspektionens ansvariga för beslutet för att ta reda på varför man landat i det helt unika beslutet att staten går in och tar över en kommunal skola. Sedan ville vi intervjua utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) för att fråga hur han ser på beslutet och hur det har kunnat gå såhär långt.

Inget svar varken på samtal eller sms. När utbildningsförvaltningens kommunikatör ringde var det för att erbjuda en intervju med förvaltningschefen, i nuläget var det inte aktuellt med intervju med politikern fick vi veta.

Förvaltningschefen är den som har ansvar för att leda arbetet med kommunens skolor, utifrån de riktlinjer och den budget som politikerna beslutat om. Politikerna i nämnden är alltså hans chefer.

När det gäller nya satsningar eller framgångar är politiker ofta peppade på att få uttala sig i tidningen. När det gäller dåliga nyheter är det inte helt ovanligt att man bestämmer sig för att skicka fram förvaltningscheferna istället.

Man kan förstå att det som politiker inte är så kul att behöva prata om brutna vallöften, misslyckade satsningar och andra bakslag. Men kanske skulle det vara lite mer rakryggat att ta de jobbiga intervjuerna lite oftare också? Man skulle nog också vinna en hel del respekt för det på köpet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android