Kris. Det här är ett nödrop för de ensamkommande, men också från de vuxna som jobbar med denna grupp och som inte orkar mer, skriver Hanin Assali och Ann-Sofie Spångberg. Foto: Mostphotos​

Socialsekreterare i Botkyrka: Hör vårt nödrop för de ensamkommande

  • Publicerad 15:28, 30 maj 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Detta är ett nödrop till våra politiker och barn­ombudsman i Botkyrka!

Tidigare i våras hade ­Hanin Assali, socialsekreterare i Botkyrka kommun, ett samtal med en ungdom som fyllt 18 år och därför skulle avslutas hos socialtjänsten och skickas till migrationsverkets boende. Efter samtalet utsätter sig ungdomen för ett självmordsförsök.

Socialsekreterare i Botkyrka kommun ser en direkt koppling till den nya förordningen som säger att ungdomar ska avslutas trots att de har behov av stöd från trygga vuxna. De vittnar om exempel (i andra kommuner) på ungdomar med trauman ­efter sexuella övergrepp som tvingats bo ihop med vuxna okända män på Migrationsverkets vuxenboende. Det finns exempel på tidigare välfungerande ungdomar som börjat med heroin efter att ha förflyttats till vuxenboenden utan socialt stöd.

Den 7 maj höll socialsekreterarna i Botkyrka en manifestation mot regeringsformen som träder i kraft den ­1 juli. Den innebär att när en asylsökande ensamkommande ungdom fyller 18 år eller skrivs upp i ålder av Migrationsverket kommer ungdomen förlora alla sina sociala nätverk. Ungdomen kommer också troligtvis flyttas långt upp till Norrland. Alla nätverk som byggts upp rycks bort från ofta en redan traumatiserad och orolig ungdom, så som god man, familjehem, vänner, idrottsklubbar, psykolog.

Vi är cirka 50 000 vuxna av olika professioner som är med i folkrörelsen Vi står inte ut, men slutar aldrig kämpa. Alla vi kämpar med att stötta ensamkommande flyktingbarn och ungdomar över hela Sverige. Vår högsta önskan är amnesti för alla de ensamkommande barn och unga som varit i Sverige mer än ett år. Men vi önskar även att kommunerna omedelbart stoppar omflyttningar av de unga som befinner sig i asylprocess, i suicidpreventivt syfte. 

Men vi kämpar just nu i motvind, då våra politiker väljer att flytta ungdomar som paket och gärna med expressbud. En del får veta att de ska flytta dagen innan eller samma dag. 

Detta är ett nödrop till våra politiker här i Botkyrka. Det är ett nödrop för de ensamkommande, men också från de vuxna som jobbar med denna grupp och som inte orkar mer. 

Många kommuner har ­tagit tvärpolitiska beslut om att inte flytta ensamkommande barn och unga i asylprocess. I enlighet med Botkyrka kommuns egna ledord: öppen, orädd och energisk skulle vi vilja se ett Botkyrka som möjliggör för en av våra mest utsatta grupper att bli betraktade som framtida kommuninvånare och ge dem möjlighet att bli en del av vårt älskade Botkyrka.