Foto: Mostphotos

Svar: SD vill jaga samhällets mest utsatta

"SD har alltid enkla lösningar på komplexa problem, det är inget nytt. Det är inte heller en nyhet att SD gärna tar till våldsmonopolet som första kur på varje samhällsproblem", skriver Liberalerna i Huddinge i en debattartikel.

  • Publicerad 12:17, 14 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Detta är ett svar på en debattartikel från Sverigedemokraterna i Huddinge.

SD har alltid enkla lösningar på komplexa problem, det är inget nytt. Det är inte heller en nyhet att SD gärna tar till våldsmonopolet som första kur på varje samhällsproblem. Att SDs lösningar varken är effektiva eller har stöd i forskning är knappast förvånande heller.

SD skriver att tiggare i Sverige idag är utsatta och utnyttjas av organiserad brottslighet. Det stämmer till viss del och det finns redan idag lagstiftning för att bekämpa detta. Men det finns också hemlösa som ber om pengar till mat och härbärge för att de verkligen behöver pengar till mat och härbärge. Många har säkert märkt att antalet EU-migranter som tigger har minskat. Samtidigt ser vi tyvärr att antalet hemlösa äldre ökar. Visst kan det vara svårt att se någon som är utsatt men människor lyfts inte magiskt ur utsatthet bara för att de inte längre syns i det offentliga rummet.

Moraliskt klandervärt

Samtidigt som våldsbrott ökar i samhället, vill alltså SD att ordningsmaktens begränsade resurser ska läggas på att jaga samhällets mest utsatta individer för att de ber om hjälp. Vore det inte bättre om resurserna gick till att bekämpa den organiserade brottsligheten?

Inte nog med att ett tiggeriförbud vore moraliskt klandervärt och fel sätt att använda polisens resurser. Det är också ineffektivt. 2017 rapporterade Dansk polis att antalet tiggare ökade år efter år trots att det är mot dansk lag att tigga, något som bekräftas av forskningen.

SD vill att kommunen ska införa ett förbud som för det första slår som hårdast mot samhällets svagaste, för det andra tär på polisens resurser och för det tredje inte ens är effektivt för att minska antalet tiggare på gatorna. Vi är fortsatt emot. Det ska inte vara förbjudet att be om hjälp.

Tidigare debattartiklar i ämnet:

SD: Liberalerna är naiva i tiggerifrågan

Liberalerna: Tiggeriförbud tar inte bort fattigdomen