Svar till C: Vi har social hållbarhet i fokus

Förtur till nybyggda lägenheter kommer ge familjer som bor trångt möjlighet att få större lägenheter utan att behöva flytta från ett område där de rotat sig, skriver S, V och Mp i ett gemensamt debattsvar till C.

  • Publicerad 11:40, 16 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I projektet Fokus Skärholmen utvecklar vi nya metoder för att skapa socialt hållbara stadsdelar. Det kan innebära att byggherrarna är med och hjälper till att hitta lösningar på lokala utmaningar, så som arbetslöshet bland unga och trångboddhet. Byggherrar bidrar genom att erbjuda arbetstillfällen och förtur till lägenheter för skärholmsbor. Det här får Erik Sihlberg (C) att se rött, han menar att det är orättvist att byggherrar tvingas anställa personer som han beskrev som ”inte är dom vassaste på arbetsmarknaden” i en skrivelse till nämnden den 21 september. Det är en beklämmande syn på de unga människor som bor i vår stadsdel. Vi vet att det finns en stor potential hos våra unga! Tänk vilken kraft det finns i att få vara med att utveckla sin hemort och bidra till att vänner, familj och grannar får en bättre och tryggare närmiljö, samtidigt som man tar ett steg in på arbetsmarknaden och kan starta upp ett självständigt liv. Det här visar på de skillnaderna som finns i vilket samhälle vi vill skapa, och den kreativitet vi har haft i att hitta lösningar.  

Förtur kommer ge familjer som bor trångt möjlighet att få större lägenheter utan att behöva flytta från ett område där de rotat sig. Vi vet dessutom att många trångbodda familjer inte bor litet för att de inte har råd med större, utan för att det är svårt att få tag på större lägenheter. Att förturen skulle innebära det flyttar in färre nya invånare i Skärholmen, som Erik Sihlberg (C) påstår, är såklart inte sant. I och med de nya bostäderna som byggs kommer invånarantalet öka med en tredjedel! Detta borde en centerpartist, som gärna pratar lokalföretagsamhet se som en stor möjlighet!

Erik Sihlberg (C) menar att vi ”vingklipper byggherrarna genom att ställa orimliga krav på social hållbarhet”. Det har redan visat sig vara en obefogad farhåga. Just nu står byggherrarna på kö för att få vara med och utveckla våra stadsdelar. Centerpartiets ovilja att ställa krav på företag bottnar snarare i en syn på att företag ensamma kan avhjälpa våra sociala utmaningar. Vi tror att vi är starka när vi samverkar och hjälps åt. Då når vi resultat som gynnar alla!

Och glöm inte att delta i samråd för 590 lägenheter som pågår till den 17 oktober. Dina synpunkter och idéer är viktiga! http://vaxer.stockholm.se/omraden/fokus-skarholmen/

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.