Förra året jobbade många av sommarjobbarna med den nystartade 143-festivalen i Vårby gård. Det blir inte av i år. Foto: Claudio Britos

Svar till S: Stelbenta villkor satte stopp för sommarjobbspengar

I en debattartikel riktar Socialdemokraterna kritik mot Huddinge kommuns hantering av årets feriepraktikplatser. Det stämmer inte att förvaltningen inte har haft kontakt med arbetsförmedlingen, men pengarna som Socialdemokraterna hänvisar till har inte kommunen rätt att ansöka om, skriver Huddingemoderaternas Christina Eklund.

  • Publicerad 16:27, 10 jun 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Debatt: Ge Huddinges ungdomar sommarjobb

För att kunna ta del av arbetsförmedlingens pengar måste kommunen först använda de budgetmedel som avsatts för de egenfinansierade platserna. Huddinge kommun har 640 platser planerade och hade fyllt 617 platser i början av mars. I och med att coronasmittan bröt ut förändrades förutsättningarna. Vi kan inte längre erbjuda jobb i flera av våra verksamheter då det är för riskfyllt.

Pengarna från arbetsförmedlingen är alltså en komplettering till redan planerade satsningarna, vilket betyder att vi inte kan ansöka om dem innan vi uppfyller de platser som planerades innan coronasmittan bröt ut.

Tappet av feriepraktikplatser var stort. Merparten gällde platser inom äldreomsorgen och LSS-boenden men också annan verksamhet som festivaler med mera. Förvaltningen tog initiativ direkt och har jobbat hårt med att få fram feriepraktikplatser till Huddinges ungdomar. Den 1 juni kunde man räkna med 477 platser och för det förtjänar förvaltningen en stor eloge.

Jag håller med Socialdemokraterna om att feriepraktik är viktigt och det är mycket tråkigt att vi inte kan erbjuda fler av Huddinges ungdomar chansen att bygga upp sitt CV. Det här handlar alltså inte om slarv eller en ren ovilja utan det är en följd av coronasmittan och de villkor som ställdes för att kunna ansöka om medlen.