Nya grannar. I Södra Sidan nr 19 skrev vi om boende i Stortorp, som får ett flerfamiljshus som närmsta grannar alldeles intill tomtgränsen. Foto: Arkivbild

Ta hänsyn till villaägarna, politiker!

  • Publicerad 13:12, 10 maj 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Kommuner lovar i den s.k. Sverigeöverenskommelsen att bygga ett visst antal bostäder i utbyte mot nya kommunikationer. Vem räknade ut hur många man lovat bygga utan att beakta konsekvenserna för befintliga fastighetsägare? Fastighetsägare i äldre områden blir omgärdade av avvikande byggnadstyper och i minoritet i sina egna områden. Inskränkningar i skyddet för befintliga fastighetsägare ska bara ske undantagsvis, nu sätter kommuner det i system.

Med så stora förändringar skulle man hållit en kommunal folkomröstning först!

Värdet på en fastighet är inte bara mark och byggnad utan även påverkat av vilken detaljplan som gäller. När du köper en fastighet köper du också en rättighet inklusive förhållandet till omgivningen. Vi har fått en fascistisk/stalinistisk diktatur i dessa frågor när kommunföreträdare med obefintliga mandat omformar hela områden.

Fort men fel har blivit en paradgren för kommunpolitiker som, trots de lekmän de är, tror sig kunna styra bättre med fogliga tjänstemän som bortser från kravet i regeringsformen. En tjänsteman ska vara lojal mot kommuninvånarna, inte parti eller politiker. Med en utarmning av tjänstemäns kunnande och professionalism får väljare minskat förtroende för tjänstemän och politiker. Partibidrag gör politiker oberoende av gräsrötterna och behöver inte väljarna längre för sin finansiering. Tvärtom, väljarna är krångliga och ”motsätter sig förändring”. Ett språkbruk som "okynnesöverklagare" och "rättshaverister" visar vad man anser om sina väljare. 

Huddinge kommuns företrädare påstår att det är ett sätt att komma åt segregationen. Med bostadsrätter i villaområden? Det är en Orwellsk omskrivning när man i verkligheten förstör boendemiljöer. Exploatörer betalar dyrt för bara marken & bjuder över villaköpare. I Högmora i Huddinge kostar ett bostadsrättshus som en villa plus har en månadsavgift.

I ett nihilistiskt postmodernt samhälle kan allt ifrågasättas och inget är sant - tyckande av kommunen blir ”lag”. Naturvetenskapliga frågor kan stryka på foten, även i domstolar. Det är ett hot mot demokratin och det största hotet kommer inifrån, inte utifrån. Annars har vi snart en svensk version av Trump, Erdogan eller Putin vid makten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.