Mats Einarsson, gruppledare, och Kerstin Amelin vice gruppledare, Vänsterpartiet.

V: S vill mörka sina nedskärningar

Stora nedskärningar inom förskolan, skolan, socialtjänsten och äldreomsorgen väntar Botkyrkaborna kommande mandatperiod. Men det vill Socialdemokraterna inte låtsas om, skriver Vänsterpartiet i en debattartikel.

  • Publicerad 11:47, 8 jan 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Socialdemokraterna är uppenbart obekväma med att de stora nedskärningar som de föreslår påtalas.

I slutet av december beslutade kommunfullmäktige om Botkyrka kommuns mål och budget för 2019. Det ur vårt perspektiv mest slående med (den långa) budgetdebatten var hur den nya S-ledda högermajoriteten konsekvent undvek att bemöta Vänsterpartiets förslag.

Med undantag för Liberalerna som ville diskutera skattefrågan och Centerpartiets konstaterande att Vänsterpartiets förslag var ”välgrundat”, möttes Vänsterpartiet i huvudsak med tystnad, trots att vi själva var mycket aktiva i debatten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Obekväma med nedskärningarna"

Vi räknade till tre högt uppsatta socialdemokrater som inledde sina anföranden med ett ”jag ska nu bemöta oppositionspartiernas budgetförslag”. Moderaterna fick sig en känga, Tullingepartiet kritiserades och Sverigedemokraterna sågades rättmätig jämns med fotknölarna. Sedan gick de och satte sig. Vad de glömde är att oppositionspartierna är fyra till antalet.

Vad beror det här beteendet på?

Socialdemokraterna är uppenbart obekväma med att de stora nedskärningar som de föreslår påtalas. Än mer obekväma är de med att Vänsterpartiet har lyckats visa att det är fullt möjligt att undvika dem.

"Vill lägga ner nattöppen förskola"

Den S-ledda högermajoriteten har i sin presentation av budgeten talat vagt om att göra hårda prioriteringar. Men i budgetdokumentet redovisas inga nedskärningar. Istället göms de i ospecificerade siffror över ”effektiviseringar” och man får själv leta rätt på nämndernas underlag för att få reda på vad som egentligen ligger bakom dessa siffror.

Majoriteten föreslår bland annat: Nedläggning av den nattöppna förskolan och nedläggning av den kommunala teknikskolan, Komtek. Stora nedskärningar föreslås bland annat inom förskolan 9,5 miljoner kronor, grundskolan 9,5 miljoner, socialnämnden 10 miljoner och äldreomsorgen 8,6 miljoner.

V vill höja skatten med 29 öre

Vänsterpartiets budgetalternativ innehåller å andra sidan både nysatsningar och tillbakarullning av majoritetens nedskärningar motsvarande 50 miljoner kronor. Förslagen finansieras av en kommunal skattehöjning på 29 öre samt vissa omprioriteringar. Bakgrunden till skattehöjningen är bland annat brist på regeringspolitik och vi hade hellre sett att staten istället höjt skatterna på bankvinster och stora förmögenheter för att sedan höja statsbidragen till kommunerna.

Med detta sagt är en skattehöjning i nuläget ändå den bästa lösningen, då vi vet att den typen av nedskärningar som majoriteten föreslår kommer att drabba dem värst som har störst behov av välfärden i vårt samhälle.

V-kritik mot budgeten: Soc hotat av nedskärningar

Miljonsatsning på våldspreventivt center i budgeten

M: Sälj konsthallen och lägg ner bibliotek

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den nya mittenkoalitionen bestående av MP, L, S, C och KD. Foto: Botkyrka kommun