Albyberget. Mellanskillnaden på runt 900 miljoner kronor hade varit i Botkyrkabyggens balansräkning om kommunen hade avstått från att privatisera Albyberget, skriver V. Foto: Arkiv

V: Skandal att Albyberget säljs igen

Vänsterpartiet påpekade redan 2013 att det var naivt av kommunen att helt lita på köparens goda vilja. Om en riskkapitalist får chansen att tjäna en miljard så kommer han att ta den chansen, skriver Amra Bajric, ordförande Vänsterpartiet Botkyrka.

  • Publicerad 13:04, 6 apr 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Så kom beskedet vi befarat. Mitt Alby säljer sitt bestånd på Albyberget för 1,6 miljarder kr till D. Carnegie. En rejäl vinst för denne skrupelfrie riskkapitalist – köpeskillingen var omkring 700 miljoner kronor när fastigheterna förvärvades år 2013. 

Trots löftet: Albyberget säljs igen – för dubbla priset

Det ökade värdet hade varit i Botkyrkabyggens balansräkning om kommunen inte hade sålt ut Albyberget. Slöseriet är oöverträffat. Det här är rena rama Nuon-nivån ur ett kommunalt perspektiv. Låt detta vara ytterligare ett varnande exempel för alla som vill sälja ut sina allmännyttiga lägenheter.

När Botkyrkabyggens försäljning genomfördes betonades att man sålde till en ”ägare med en långsiktig plan”. Så här sa Katarina Berggren (S) i samband med att köparen offentliggjordes: ”Det som vägt tyngst är att företaget vill vara en långsiktig samarbetspartner för Botkyrka kommun och Botkyrkabyggen”.

Kommunen valde att inte skriva in något bindande löfte om långsiktig förvaltning i avtalet med Mitt Alby, trots att fullmäktige tidigare ställt upp ett villkor om minst 10 års ägande när en köpare skulle hittas. Vi i Vänsterpartiet var mycket kritiska till att kommunen i stället litade på Ahlströms ”handshake” (han uttryckte sig så i ett möte med partiernas gruppledare).

Starka reaktioner på Albyförsäljning: "Vi blev lurade"

Vänsterpartiet påpekade redan då att det var naivt av kommunen att helt lita på köparens goda vilja. Om en riskkapitalist får chansen att tjäna en miljard så kommer han att ta den chansen.

Mitt Alby har under senare år uppmärksammats för sina så kallade ”rullande renoveringar” där man har lyxrenoverat tomma lägenheters ytskikt för att kunna hyra ut dem betydligt dyrare till kommande hyresgäster. Metoden med rullande investeringar används också av andra privata bolag, däribland D. Carnegie, som i andra området höjt hyran för dessa lägenheter med omkring 50 procent.

I förlängningen kommer dessa privata värdar i första hand att drabba hyresgästerna. Det finns en risk att de som redan har låga inkomster hamnar hos kommunens socialtjänst eller i värsta fall tvingas flytta.