Blickar mot Allsvenskan. Bajens lagkapten Olga Ekblom gillar att Hammarby är favorittippade. ”De flesta lag brukar vilja tona ner favoritskapet, men det tycker jag är onödigt. Vi tror ju själva att vi kommer att lyckas i år”. Foto: Andreas Enbuske

Olga ska få Bajen att trappa upp

Målet var att nå allsvenskan inom tre år. Efter två misslyckade säsonger är Hammarbys kapten övertygad om att laget kommer att lyckas i år.

  • Publicerad 12:00, 25 apr 2014

2011 ramlade Hammarby ur Damallsvenskan efter bara åtta inspelade poäng på hela säsongen. Sedan dess har det snackats om att laget ska tillbaka där det hör hemma, i den högsta serien. Målsättningen var att lyckas inom tre år. Två har gått utan att klubben varit i närheten av avancemang, men nu är läget annorlunda. Både konkurrenter, experter och klubben själv håller Hammarby som favorit i Elitettan. På upptaktsträffen inför säsongsstarten tippade bland annat hälften av de närvarande att seriesegern kommer att firas på Kanalplan i höst.

– Jag kan inte göra annat än att hålla med. Jag tror verkligen att vi kommer fixa det i år. Allt är bättre än i fjol, säger lagkaptenen Olga Ekblom.

Problemet de senaste åren har varit att Hammarby har haft förtvivlat svårt att göra mål. Trots stundtals stort spelövertag slutade många matcher oavgjort. Men årets säsongsinledning vittnar om att lagbygget, och inte minst målproduktionen, fungerar. Två raka segrar och 8-2 i målskillnad talar sitt tydliga språk.

”Jag blev paff”

– Det känns som att vi är bättre på allt. Samtliga spelare i truppen är tänkbara startspelare. Bredden gör att kvaliteten på träningarna har höjts. Givetvis ökar pressen på att vi ska lyckas, men jag vill absolut inte tona ner favoritskapet. Att andra tror på oss är ju bara kul, vi räknar ju själva med att gå upp i allsvenskan i år, säger Olga Ekblom.

Att Olga skulle vara lagkapten var dock inget hon hade räknat med. Efter att spelat med Hammarby under hela sin juniortid lämnade hon klubben för Enskede som tonåring. Efter spel med damlaget stack hon till USA och collegelaget i North Carolina. Tillbaka i Enskede gjorde hon mycket mål och förra våren såg Hammarby hennes potential. Bajen värvade inte bara tillbaka henne utan utsåg henne även till lagkapten.

– Jag blev väldigt paff. Eftersom jag är född och uppvuxen på Söder – och alltid har varit Bajare – är det en ära. Som kapten gäller det att se och lyssna på samtliga i truppen. Jag försöker få alla att arbeta tillsammans fast fortsätta vara individer. Gruppdynamik är spännande och just nu har vi en riktigt bra stämning i laget.

Nu väntar två tuffa derbymatcher. Först ut är mötet med Brommapojkarna på Kanalplan idag, lördag 26 april. Nästa helg står Djurgården för motståndet på Stadion.

– Derbyn ger alltid en extra krydda. Eftersom vi spelar riktigt bra anfallsfotboll och gör mycket mål hoppas jag det kommer mycket publik och stöttar oss. Vi behöver stödet från läktaren för att lyckas ta oss tillbaka till Damallsvenskan, säger Olga Ekblom.

Fakta

Två tuffa derbyn

Vad: Hammarby- Brommapojkarna.

När: Lördag 26 april kl. 15.

Var: Kanalplan.

Vad: Djurgården – Hammarby.

När: Lördag 3 maj kl. 15.

Var: Stockholms Stadion.