Tusentals Hammarbysupportrar väntas ta "en spontan promenad" längs Götgatan på söndag. Foto: Sacharias Källdén

Uppemot 10 000 till Bajenmarschen på söndag

På söndag promenerar traditionsenligt tusentals Hammarbyfans från Medborgarplatsen över Skanstullsbron.

  • Publicerad 11:14, 7 apr 2017

Hammarby har hemmapremiär mot Kalmar FF på söndag klockan 15. Som alltid när det är första hemmamatchen för säsongen väljer tusentals Hammarbysupportrar att ”ta en spontan promenad” från Medborgarplatsen. Sedan flytten till Tele2 Arena har antalet promenadsugna Bajare ökat rejält.

– Det kommer vara väldigt mycket människor på söndag. Över 30 000 har köpt biljett till matchen och vi räknar med fullsatt. I själva marschen blir det nog runt 7000–10 000, säger Jakob Uddeholt, SLO (supporteransvarig) i Hammarby.

BILDSPECIAL: Så här såg Bajenmarschen ut på nära håll

Enligt Hammarby har antalet knallskott i marschen minskat de senaste åren. Foto: Sacharias Källdén

Marschen drar igång runt klockan 13.20 från Medborgarplatsen. Hammarby har samverkat med Söderandan, Södermalmspolisen och Bajen Fans för att skapa en så trevlig stämning som möjligt. Bland annat har urinoarer placerats ut i Björns trädgård och näringsidkare längs Götgatan ska informeras om vad som kommer att ske.

– Vi är ju inte arrangör men gör allt vi kan för att minimera negativ påverkan på tredje part. Det kommer som sagt vara väldigt mycket människor på plats, men för varje år som går blir det mindre smällare och stök, vilket känns positivt, säger Jakob Uddeholt.

KRÖNIKA: Bajenmarschen – folkfest eller mansfest?

Som vanligt är det ingen, varken Hammarby som klubb eller supporterorganisationen Bajen Fans, som står som arrangör för marschen.

– Vi har aldrig någonsin fått in någon tillståndsansökan för den här marschen. Vi ser det som ett fest– eller karnevalståg, men det här har ju skett så många gånger nu att vi har rutin och vet vad som bör göras, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Butiksinnehavare längs Götgatan informeras om vad som kommer att ske på söndag runt klockan 13-15. Foto: Sacharias Källdén

I fjol var startade marschen klockan 17 en måndag, mitt i rusningstrafiken. På söndag väntas påverkan på trafiken bli betydligt mindre. SL varnar för förändringar i busstrafiken på linje 2, 3, 4, 53, 57, 59, 66, 74 och 76, och Gullmarsplan stängs av för all busstrafik mellan klockan 14- 15.45. I övrigt kommer troligtvis inte SL-trafiken påverkas negativt.

– Tunnelbanan brukar klara sig. Den går som vanligt. Och det kan nog hända att vi sätter in extratåg både före och efter matchen, säger Claes Keisu på SL:s pressavdelning.

Vädermässigt är prognosen växlande molnighet och 12-13 grader. Vad betyder det?

– Ju bättre väder, ju mer folk. Hela Götgatan kommer vara fullkomligt proppad med folk, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

– Det låter som riktigt bra fotbollsväder, säger Jakob Uddeholt.

Foto: Sacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.