Snopet när tranorna landade i Hjälstaviken

Tusentals tranor flög in över Hjälstaviken under torsdagen. Fast det skulle visa sig krävas både ett fläskigt objektiv och en stor portion tålamod för att fånga dem på bild.

  • Publicerad 15:01, 11 sep 2017

Foto: Fredrik Gustafsson

Trankväll i Hjälstaviken

Många hade sett fram emot att se tranorna flyga in över viken. Ett 70-personer, beväpnade med kikare, kameror och vindjackor, hade tagit sig Fågeltornet i Hårby, vid Hjälstaviken. Kvällen börjar förhoppningsfullt.

– Jag har sett att det står ungefär 1 500 tranor där borta, säger Pekka Westin, arrangör av Trankvällen, och pekar bort mot en grå massa i horisonten.

Som mest har Pekka lyckats se 7 000 tranor samtidigt i viken. Efter en promenad på en knapp kilometer ner till ett fågeltorn förklarar Pekka att som flest tranor kommer att börja ses först om en timme, när det börjar skymma.

Foto: Fredrik Gustafsson

Spänningen stiger...

Klockan går, och spänningen stiger i fågeltornet. Hittills är det bara vitkändade gäss som visat sig i viken.

Men så plöstligt. I horisonten. Dyker de upp. Tranorna.

– Nu, titta där borta över ladugården, det kommer ett helt gäng där, säger Mikael Ljungström.

Pekka riktar sin kikare mot och överslagsräknar snabbt att det rör sig om flera hundratal tranor.

– Få se nu var de går ner någonstans, säger han.

Foto: Fredrik Gustafsson

På håll

Tranorna väljer att söka skydd för natten i en helt annan del av viken än den där fågeltornet, är beläget.

Fler trangäng dyker upp, tusentals tranor flyger in mot viken. Men de passerar på en halv kilometers håll... Ett visst antiklimax infinner sig i fågeltornet.

– Tranorna känner kanske av att vi är här, och väljer en annan plats, tror Pekka Westin.

Mörkret lägger sig över viken och de flesta börjar att ge sig hemmåt.

Foto: Fredrik Gustafsson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Leva i nuet

En artikel ur Sommar E18 Många drömmer om att färdas fram på hästryggen ut i naturen och över blomstrande ängar. På Ridkraft i Övergran kan man i sommar prova på just detta, antingen i grupp eller enskilt.måndag 18/6 11:35

Beside the Bridge vinnare i P4

Senast föll man på folkets röster. Nu var det dessa som tog Beside the Bridge till seger i musiktävlingen P4 Nästa. – Det hade vi inte riktigt förväntat oss, säger sångaren, Joel Chew.måndag 18/6 11:10

Senaste numret

Bålstabladet