Stor punktinsats mot illegala vapen i regionen

Polisen i region Mitt, där Håbo och Enköping ingår, sjösätter "Operation Lynx". Punkinsatser mot grov och organiserad brottslighet under flera års tid. Samtidigt nedprioriteras lindrigare brott.

  • Publicerad 11:25, 28 nov 2017

Under tisdagsförmiddagen höll polisen i region mitt en presskonferens där de meddelade att de omedelbart kommer att sjösätta "Operation Lynx".

Ett sätt att försöka komma åt de kriminella nätverken i regionen.

– Det här är en långsiktig satsning mot grov brottslighet, säger Carin Götblad, regionpolischef för region Mitt, där Håbo och Enköpings kommuner ingår.

Andelen sexualbrott i regionen har tredubblats sedan 2012. Dessutom har det skett tre gånger så många mord de senaste två åren, jämfört med tidigare.

– Det i kombination med att personrånen, med inslag av grovt våld, ökar på ett sätt vi inte sett tidigare, gör att vi nu inleder det här långsiktiga arbetet med Operation Lynx, säger Carin Götblad.

Under presskonferensen berättade Götblad också om att poliser i regioner oftare hittar vapen hos yngre män. Vapen man tror kommer från forna Jugoslavien. Och den första punktinsatsen i operationen kommer att vara att försöka få bort illegala vapen i regionen. En vapenamnesti kommer att pågår mellan februari och april.

Men den riktade insatsen har ett pris. Under insatsen som beräknas pågå i flera år kommer andra brott, lindrigare brott, att nedprioriteras.

– Jag kan inte säga vilka brott det rör sig om, mer än att lindrigare brott kommer att få stryka på foten, säger Carin Götblad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet