Kostar. Det blir inga gratisresor för Håbos pensionärer. Foto: Mostphotos

Inga gratisresor för Håbopensionärer

Socialdemokraterna i Håbo vill att pensionärer ska få åka gratis buss inom kommunen. Den politiska majoriteten säger nej.

  • Publicerad 14:00, 5 nov 2019

Agneta Hägglund, Socialdemokraterna, föreslog att Håbo kommun inför kostnadsfria resor under lågtrafik för samtliga kategorier pensionärer. Förslaget behandlades på måndagens sammanträde i Håbo kommunfullmäktige. Den politiska majoriteten avslog förslaget.

Tidigare har en liknande motion i ämnet väckts. Det är region Uppsala som har hand om kolletivtrafiken genom UL och regionen har svarat att rabatter till enskilda kundgrupper "inte faller inom tillköpsmöjligheten". Just nu pågår inga diskussioner om att införa en gratis kollektivtrafik för enskilda målgrupper eller under vissa tider.

Agneta Hägglund sa i kommunfullmäktige att hon ville att kommunen skulle driva frågan trots att regionen säger nej.

– Vi får kämpa tillsammans mot UL och regionen, sa hon.

Owe Fröjd, Bålstapartiet, uttalade också sitt stöd för gratis bussresor åt pensionärer.

– Det minsta vi kan göra som kommunpolitiker är att yrka bifall, sa han.

Mer än 40 kommuner i Sverige hade år 2016 gratis kollektivtrafik för pensionärer under hela eller delar av dygnet. Det visade en sammanställning gjord av tidningen Senioren.

Flera svenska kommuner har dessutom infört gratis kollektivtrafik inte bara för äldre utan för alla medborgare.

Stor stöld av fälgar

Tre ton aluminiumfälgar stals i helgen i Bålsta. Tjuvar klättrade in på Bålsta Bildemo och stal fälgar i massor.måndag 25/5 11:09

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt