Vill hitta kvinna. Pavel Kostyuks dotter glömdes bort av förskolan efter en utflykt. Flickan hittades av en kvinna och nu vill Pavel och hans fru komma i kontakt med kvinnan och hoppas lyckas med hjälp av Bålsta/Upplands-BroDirekt. Foto: Daniel Sjöberg

Okänd kvinna räddade deras dotter

Deras dotter glömdes bort av förskolan efter en utflykt. Hon hittades vid vägkanten av en kvinna. Nu vill Pavel Kostyk och hans fru Christina Ronnås finna kvinnan.

  • Publicerad 09:57, 20 mar 2020

Hon tog hand om vår dotter och vad som helst kunde
ha hänt.

Elsa satt vid vägkanten. Den treåriga flickan har på sig en väst på vilken det står Urfjälls montessoriskola samt ett telefonnummer. En kvinna får syn på flickan när hon kommer körande i sin bil. Hon stannar, ringer numret, men får inget svar. Hon sätter flickan i bilen och kör henne till förskolan, lämnar över henne till personalen och försvinner.

”Vi vill tacka henne”

Nu vill Pavel Kostyk och Christina Ronnås komma i kontakt med kvinnan.

– Vi vill tacka henne. Hon tog hand om vår dotter och vad som helst kunde ha hänt. Elsa kallar henne ”min andra mamma.” Tack vare att det var en bra människa som hittade henne blev hon inte rädd, säger Pavel Kostyk.

Han är lättad, men också arg. Arg på det som hände och arg på hur förskolan hanterat ärendet.

– När min fru kommer till förskolan berättar rektorn vad som har hänt, men de säger att de inte vet vem kvinnan är. Rektorn säger att det inte var mer än ett par minuter som hon varit borta.

– Kvinnan körde bil och såg henne på trottoaren. När vi åker med bilen till förskolan säger min dotter ”Här var det. Här hittade min andra mamma mig.” Det är en bit från förskolan. En treåring kommer aldrig själv hitta därifrån. Det går inte.

Skolan genomförde en utredning, men den är inte tillfredsställande enligt Pavel och Christina.

”De döljer saker”

– När man läser deras utredning så ser man att de döljer saker. De döljer uppgifter, information om plats, om hur länge hon varit borta, de ger ingen hjälp om vem kvinnan var, vilken bil det var. Nu har jag begärt en utredning på papper. Beskrivningen av platsen blir så pass diffus att det inte går att koppla avståndet.

– Tänk dig. Någon kommer med bil och lämnar ett barn. Rektorn tar emot den personen, men hon frågar inte ens namn på den personen. Bara tack och adjö liksom. Det går inte ihop, säger Pavel.

Urfjälls Montessoriskola ­svarar genom Elin Hinas, ­styrelsens ordförande

Hur ser ni på det inträffade?
– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Händelsen rapporterades omgående till förskolans huvudman samt till kommunen som är tillsynsmyndighet för förskoleverksamheten.

Vilka åtgärder tar ni till för att se till att det inte händer igen?
– Vår bedömning är att antalet vuxna utifrån barngruppen var tillräcklig och vi har som rutin att räkna in barnen kontinuerlig under en promenad, vilket även gjordes på denna utflykt.
– Vi har genomfört några förändringar, bland annat att vår expeditionstelefon kommer att användas vid utflykter, vi kommer att ha två telefonnummer på barnens västar och vi har tagit beslut om inköp av ytterligare en tvillingvagn.

Flickans föräldrar tror inte på er förklaring att man inte vet vem kvinnan som hittade flickan är. Vad säger ni om det?
– Vi har inte något telefonnummer till kvinnan och har inte heller sökt detta då vi inte ser att hennes kontaktuppgifter har någon betydelse för vår utredning.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt