Biorecension: Högt betyg till Den okända flickan

En slags detektivhistoria. Så beskriver vår filmrecensent Jacob Lundström nya filmen "Den okända flickan". Och den får ett högt betyg.

  • Publicerad 05:50, 24 feb 2017

Bröderna Dardennes senaste film är ett slags detektivhistoria. I centrum för “Den okända flickan” står den unga läkaren Jenny som försöker identifiera filmens titelperson, som en kväll bultar på hennes mottagningsdörr och morgonen därpå hittas död i närheten. Driven av dåligt samvete kombinerar Jenny sina hembesök med att fråga ut patienterna, och andra hypotetiska vittnen, om de känner igen flickan från övervakningsbilden.

Afrikansk film tar över Stockholm

Till det yttre påminner det därmed om Dardennes förra film, mästerverket “Två dagar, en natt” från 2014, där en kvinna sökte upp sina arbetskamrater och bad om deras hjälp för att behålla sitt jobb. Bägge filmerna präglas också av den självklara medkänslan med människorna i samhällets marginaler.

“Två dagar, en natt” hade dock en helt annan känslomässig intensitet, inte minst tack vare Marion Cottilards tårfyllda desperation i huvudrollen, medan “Den okända flickan” tar intryck av Jennys envisa pliktkänsla. Det är trots allt inte hon som slåss för sin överlevnad och det är redan för sent att rädda filmens offer.

Anrik biograf tvingas stänga

Filmens titel skulle också kunna syfta på Jenny, som förblir anonym, vi får till exempel varken höra talas om vänner eller anhöriga. Det är snarare ett idealiserat porträtt av en hängiven läkare, och Adèle Haenel behåller fattningen filmen igenom. Men så är Jennys funktion i dramat också att agera som vår utsända som ska ge den döda flickan någon form av upprättelse.

“Hon är inte död, för jag kan höra hennes röst i mitt huvud”, säger Jenny vid ett tillfälle, och det är som att regissörsbröderna talar direkt till publiken. Att det handlar om en prostituerad migrant från Afrika gör den här deckaren till en dämpad sorgesång över ett Europa där hjälpsökande människor utsätts för exploatering.
 

Den okända flickan

Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

I rollerna: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier

Betyg: 4/5

Speltid: 113 minuter

Cirkeln

50 % Detektivhistoria

30 % Socialreportage

20 % Sorgesång över Europa

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.