Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

VILL DU MIG NÅGOT? SKICKA GÄRNA ETT MEJL.

Sommaren 94 igen! – Vad är det värt?

  • Publicerad 13:39, 4 jul 2018
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag trodde aldrig att jag skulle få återuppleva sommaren 94, men det gör jag.

Precis så här var det!

Det Svenska landslaget spelade helt orimligt bra.
Det kändes som att VM var ett casino där vår tärning hamnade på sexan gång på gång. 
 Sommaren var varm och hela Svenska folket var enade i sin kärlek till fotbollen och det svenska landslaget. 

Fotbolls-feber på stan
Fotbolls-feber på stan

 

Jag såg åttondelsfinalen i Rinkeby.  Det var karneval, även om bilden här är från Sergels torg en timme senare.

Nu är det förstås orimligt att vi ska slå England, men det är inte orimligare än någon av de tidigare matcherna.  Det KAN gå.

Vi går i ett härligt enande lyckorus, men är detta värdet med VM?

Det tänker jag att det inte kan vara. Fotbollen är ju ett nollsummespel.  Det ena laget måste förlora för att det andra ska vinna.

Igår släckte vi Schweizarnas drömmar. Innan dess släckte vi tyskarnas, sydkoreanernas, italienarnas och holländarnas.  Portugiserna, argentinarna och spanjorerna är också besvikna.

Ett lyckorus som skapar lika mycket olycka någon annanstans,
kan det vara  idrottens långsiktiga värde?Nollsummespel

Jag tänker att det är inspirationen att själva kicka boll som är värdet: att hundratusentals, kanske miljoner, pojkar och flickor, män och kvinnor springer omkring och sparkar.

Det är bra på ett sätt som inte skapar olycka någon annanstans.  När vi springer omkring och har kul på planen så blir vi varaktigt glada, och det går inte ut över någon annans glädje.

 

Den inspirationen får vi förstås framför TVn.   Jag hoppas att det inte stannar där, med TV, öl och chips.  För då har Jannes gäng inte gett något värde.

Det är samma sak med eliten i alla idrotter och på alla nivåer. Deras värde är förmågan att inspirera andra att röra på sig. Det är allt.  Jannes gäng har det lättare, eftersom vi allihop följer dem.

En Svensk mästare i Friidrott, en basket-spelare i Akropols lag i basketens division ett, eller en fotbollsspelare i division tre, har inte den fördelen. Ingen ser dem på TV.

Alla de som inte får TV-tid måste aktivt inspirera för att inspirera
De måste vara närvarande på marken, där vanliga ungdomar spelar fotboll, basket eller friidrottar.  Annars är de helt ointressanta.

Det har få av dem förstått, och jag klandrar dem inte.

Prestanda ger status inom idrotten och vi är många som vill frottera oss med eliten, i någon sorts tro att den där statusen smittar av sig.  Hos elitidrottaren föder det förstås en känsla av att hen har ett värde i sig själv.

Att Napoleon Solomon vann Lidingöloppet, SM 10 000m, 3000m hinder, Terräng-SM och Nordiska mästerskapen; det räckte inte.  Men när han gick omkring och pratade löpning med ungdomarna på Järva Skolstafett, två dagar före succéloppet i Europacupen; då var han verkligt värdefull.

När två av Akropols division 1-spelare stod på Tensta Centrums föreningsdag och hjälpte barn vinna priser i den uppblåsbara basket-korgen; då var de verkligt värdefulla.

Då inspirerade de fler att idrotta mer.

Ps. Snart släcker vi ner den här bloggen.  Jag kan köra vidare på www.RinkebyRun.se eller någon annanstans.
Vad tycker du? 

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Bild nr 13, där sprack det

  • Publicerad 11:02, 12 jun 2018
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

”Applådera motståndarna!?!”
-Vid bild nr 13 sprack tålamodet.

Tränarna i anrika Akropol basket såg ut som om jag hade bett dem börja alla matcher med ett självmål.Akropol_applådera_motståndarna

En tränare frågade vad poängen med det här föredraget var, ställde sig upp och gick.  Ett tag hängde smockan i luften innan han lugnade ner sig och satte sig igen.

Det är på såna reaktioner man vet att man gör något.

Den här diskussionen var ett av många små steg i  ”Akropols kultur-resa”.

Akropol är kända för att spela hårt. Det tycker jag är synd. Det epitetet stämmer så bra ihop med alla våra fördomar om Rinkeby.

Ett lag från Östermalm eller Täby KAN välja att det ska göra ont att möta dem.
Ett lag från Jönköping kan också göra det.
Men ett lag från Rinkeby ställer sig på plan i en stormvind av negativa förväntningar.
Taktiken att ”det ska göra ont” förstärker de förväntningarna.
Det gör att segregationen ökar.

Därför har vi enormt mycket att vinna på att överraska åt andra hållet. Som att visa ärlig uppskattning när motståndarna gör en snygg pass, eller sätter en trea.

Det bryter mot det förväntade. Det sätter ett annat klimat. Det räcker förstås inte för att stoppa alla förväntningarna, men tillsammans med en säsong av super-juste spel kan det hjälpa basket-Sverige se på oss med andra ögon.

Alltså: Basket-Sverige är verkligen inte fördomsfulla. Akropol är ett av Sveriges mest älskade och omtalade lag men vissa av historierna jag får höra är rent förskräckliga.

Och så finns det underbara historier, som när det var en svett-fläck på planen och en av styrelse-ledamöterna torkade upp den med sin slips.

Annorlunda på ett underbart sätt!  Det är så vi vill se Järva.

Därför har vi bjudit in alla idrottsföreningar i Järva till ett gemensamt tält i Järvaveckan.

Där står vi sida vid sidan och förklarar vilken nytta vi tillsammans  gör för orten.
Där står vi och talar väl om varandra.
Akropol basket, Tensta basket, Spånga basket, Vision Generation basket, Vasalund fotboll, Bussenhus fotboll,  Rinkeby Run,  Zliproad frisbee, Street Coach Parkour osv….

JNIZ9139

Årets Järvavecka är förresten helt underbar!

Igår stod jag plötsligt öga mot öga med Quincy Jones, pratade länge med Karin Wanngård och kramade om Sveriges ödmjukaste politiker, Anders Österberg

Tisdag 12 Juni, Kristdemokraterna, Tema: Integration och migration
Onsdag 13 Juni, Miljöpartiet, Tema: Skola och utbildning
Torsdag 14 Juni, Moderaterna, Tema: Arbetsmarknad och etablering
Fredag 15 Juni, Sverigedemokraterna, Tema: Delaktighet och valdeltagande
Lördag 16 Juni, Vänsterpartiet, Tema: Bostad och stadsmiljö
Söndag 17 Juni, Socialdemokraterna, Tema: Trygghet och insatser

Kom! 

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Att springa i hög värme; tips från Texas

  • Publicerad 09:36, 29 maj 2018
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

På lördag blir det varmt. Det verkar ofta bli det, när jag inte är anmäld till Stockholm Marathon.  Att springa i hög värme är nämligen min specialitet sen de fyra år då jag sprang för University of Texas (Pan American) längst ner i södra Texas.

Edinburg_Texas

Sommarhalvåret är det nämligen över 40 grader varmt där i stort sett varje dag.  Det var jag inte beredd på när jag kom en dag i augusti.  Att stiga ut ur flygplanet kändes som att stiga in i en bastu. Enormt fuktigt var det också, så fuktigt att jag undrade hur tvätten kunde torka.

Det första träningspasset kändes som att jag skulle avlida.  Efteråt berättade mina lagkompisar att jag var röd som en tomat i ansiktet.

Det kändes som en ren överlevnadsfråga att lära sig hantera löpning i den här bastuvärmen.  Jag hade ju fått scholarship till universitetet. Utan det hade jag inte råd att vara kvar. Det skulle ha blivit en neslig hemresa.

Mårten i Texas

På det andra eller tredje passet sprang vi förbi ett fält där mexikanska arbetare plockade meloner.  En av mina lagkompisar berättade att de jobbade i solen hela dagarna utan att lida av värmen.  På nätterna bor de i enkla skjul, helt utan luftkonditionering. Därför vänjer de sig till med värmen och lider inte.

När vi kom hem från det träningspasset stängde jag genast av luftkonditioneringen i mitt studentrum. Den natten svettades jag kopiöst och fick gå upp två eller tre gånger för att dricka vatten.  Redan dagen efter kändes det lite lättare på träningen.  Jag drack två liter vatten på kvällen och vaknade ändå inte kissnödig.  (Då fanns inte resorb, men det är en självklar fördel nu).

Två eller tre ”bastunätter” senare hade vi vårt första lopp. Då vann jag över alla mina lagkompisar från Texas och Mexiko.  Så enkelt var det.  Några dygn i värmen, och en galen massa vatten, räckte för att kroppen skulle ställa om sig.

Mårten och Fig vinner loppUnder de kommande fyra åren var jag extremt noggrann med att undvika svalka inför ett viktigt lopp.  Det kräver självdisciplin. Kroppen fullkomligt ropar ju på svalka inför loppet.  Belöningen var att jag alltid vann över klart bättre löpare när det var över 40 grader varmt.

På lördag blir det ”bara” 27-28 grader, sitt inte inne i luftkonditioneringen om du ska springa Stockholm Marathon.
Jobba hellre ute i solen på fredag och se till att du svettas natten mot lördag.

…och drickResorb massor av vatten med resorb, vätskeersättning eller ”bakfylle-vaccin” (många namn för samma sak).  På fredag kväll, på lördag morgon och strax innan loppet.

 

Ps. Du som har en pulsmätare: sätt på dig den och lämna klockan hemma.  Du har mer nytta av att försöka ligga 10-15 slag under din aeroba tröskel  än du har av att försöka hålla den fart som vore rätt i 17-18 grader men som kommer leda rätt in i väggen i 27-28 graders värme.  Du som inte har en pulsklocka: var direkt pessimistisk.
Det har du igen på den tredje och fjärde milen.

Lycka till! 

 

 

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Tack alla invandrare!

  • Publicerad 13:06, 24 maj 2018
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Idag har jag haft morgon-basket från sju till åtta, sen har jag haft löpning, basket och fotboll med ett gäng nyanlända elever. Efter det har jag förberett ett barn-lopp som startar kl. 10 på lördag inne i Rinkeby Centrum. Under den tiden har jag high-fivat ca 30 personer och kramat fem eller sex.

Det är härligt att jobba i Rinkeby och Tensta. Alla borde pröva på det någon gång. Känslan av att gå på Rinkeby Torg och så kommer någon fram och kramar dig!

Jag önskar det hände i city, men det gör det inte….än.

För jag gillar verkligen det som har hänt med Sverige sen jag var ung.

När jag för drygt 30 år sen flyttade hem efter sex år i USA så var det ett rätt stelt och tråkigt land jag kom till.

Affärerna stängde kl. 17 eller i bästa fall 18.00.  Jag förstod inte hur jag skulle kunna köpa mat. Jag var ju glad om jag var hemma från jobbet i tid att se Aktuellt på TV.

Restaurangerna hade Svensk husmanskost eller Fransk ”fin-mat”.
I övrigt fanns det italienskt, kinesiskt och hamburgare att välja på.

Kommer du ihåg Clock? Vilken skit det var!
Kommer du ihåg Clock? Vilken skit det var!

Innan jag lämnade Stockholm var jag ”tvungen” att ha Wrangler jeans och Lyle & Scott-tröja, ungefär på samma sätt som dagens muslimska tjejer känner sig ”tvungna” att bära slöja.  Tvånget är lätt, som små blickar och känslan av att inte höra hemma i gruppen.

En lärare i Texas hade besökt Stockholm och blivit trött på att bara se blonda blåögda människor. Det var förstås en riktigt grov överdrift, men det är mycket, mycket roligare att gå omkring på stan idag.

Utbudet av människor är så mycket större!  Sättet att vara människa på är så mycket bredare.  Nu finns hela världen representerad på Sergels Torg.  Svarta, Bruna, Olivfärgade, Ljusbeige och rödlätta.

De stilmässiga frihetsgraderna är helt fantastiska.  En man i långkjol får färre ogillande blickar idag än vad jag i min ungdom skulle fått om jag hade köpt ett par Levi’s eller Gul och Blå-jeans.

För något år sen var jag och min fru en vecka i New York.  Husen var högre och allt det där, men vi ser fler stilar en vanlig dag i Stockholm.

…och framför allt. Stockholmarna har blivit mycket varmare de senaste 30 åren.
Vi kramas mycket mer.
Vi är öppnare för att lyssna på andra åsikter.

Tack alla blattar, för att ni har förändrat min stad!

Tack för att ni har kommit med influenser som har öppnat staden och gjort oss Svennar coolare och öppnare än vad vi var.

Om ni inte hade gjort det så skulle jag aldrig ha blivit kvar här så här länge.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.