Antalet anmälningar mot mäklare minskade mellan perioden januari till september i år jämfört med samma period förra året. Foto: Mostphotos/Pressbild/Sacharias Källdén.

7 av 10 anmälda lockpriser kommer från Stockholm

Antalet anmälningar mot mäklare i Stockholms län minskar jämfört med tidigare år. Men när det gäller anmälningar av lockpriser sticker Stockholm ut.

  • Publicerad 09:00, 3 nov 2019

Under perioden januari till september 2019 gjordes 188 anmälningar mot mäklare i Stockholms län. Detta är en liten minskning jämfört med samma period under förra året, då 202 anmälningar gjordes. Detta visar ny statistik från statliga myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.

– Där det ett trendbrott. Om man kikar på hela 2014 fick vi 134 anmälningar för Stockholms län och den siffran har ökat varje år fram till 2018. Det är först nu vi har börjat se att anmälningarna har börjat matta av, säger Anders Astonsson, kommunikatör vid Fastighetsmäklarinspektionen.

Enligt honom kan en bidragande faktor helt enkelt vara att bostadsmarknaden har svalnat av sedan den heta toppen som rådde mellan 2014 - 2018.

Lockpriser vanligast

Flest anmälningar i år har gällt "God fastighetsmäklarsed", en övrigt-kategori, och "Pris i marknadsföring", med 71 anmälningar vardera. Det senare är det som i folkmun kallas för lockpriser.

– Stockholm sticker ut vad gäller lockpriser. Av 101 anmälningar om lockpriser i hela landet som har kommit in i år, är 71 centrerade till Stockholms län, förklarar han.

Att det finns fler mäklare här och att fler bostadsaffärer genomförs här än i övriga landet, ligger troligen bakom den höga siffran enligt Astonsson. Därför granskas också fler mäklare här av myndigheten.

Hur får ni bukt med lockpriser?

– I början av året har vi granskat fyra mäklare i Stockholms län som vid en tidigare tematisk undersökning hade satt för låga utgångspriser. När vi kollade samma mäklare igen hade de bättrat sig. Vi har som ambition att göra tematiska undersökningar, till exempel om lockpriser, årligen.

Men det är långt från alla anmälningar som leder någon vart. Enligt Astonssson är det bara en av de 71 anmälningarna som lett till en varning från FMI.

– Det är svårt att bevisa att en mäklare har satt ett för lågt utgångspris. Speciellt när det är ett objekt som väcker oväntat stort intresse och många deltar i budgivningen. Då skenar priset ibland iväg och mäklaren kan ha haft svårt att sätta rätt pris, säger han.

10 vanligaste anmälningstyperna mot mäklare 2019 i länet:

1. God fastighetsed, 71 st.

2. Pris i marknadsförning, 71 st.

3. Mäklarens agerande, 47 st.

4. Förtroende för mäklaren, 38 st.

5. Marknadsföring, 28 st.

6. Budgivning, 25 st.

7. Rådgivnings- och upplysningsskyldighet, 18 st.

8. Opartiskhet, 18 st.

9. Objektsbeskrivning, 15 st.

10. Mäklarens kontrollskyldighet, 11 st.

Så här anmäler du lockpriser:

Enligt Anton Astonsson bör man i första hand ta kontakt med mäklaren och se om man kan reda ut ärendet den vägen.

I andra hand kan man anmäla ärendet till Fastighetsmäklarinspektionen, som reder ut om mäklaren har gjort något fel.

FMI behandlar dock inte ekonomiska tvister. Om man har synpunkter med sådana får man vända sig till Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd, FRN.