Allvarlig. Anna Granath Hansson är fastighetsekonom på KTH och tycker att stockholmare ska den senaste tidens larmrapporter om bostadsmarknaden på allvar. Foto: Mostphotos

Bostadsforskaren om prislarmen: "Vi ser flera varningssignaler samtidigt"

Larmen på bostadsmarknaden har under hösten duggat tätt. Prisavmattningar, osålda objekt och ett rekordstort utbud pekar på en marknad som tillhör köparen. Samtidigt hävdar andra motsatsen. Vi har pratat med fastighetsforskaren Anna Granath Hansson på KTH om hur situationen bäst ska tolkas.

  • Publicerad 07:01, 24 okt 2017

Sälja, köpa eller sitta still i båten? Just nu råder det delade meningar om vart bostadsmarknaden i Stockholm är på väg. De senaste månadernas försäljningsstatistik är tydlig: priserna i Stockholm har mattats av. Samtidigt visar rapporter och undersökningar att allt fler objekt dras tillbaka från marknaden och att utbudet just nu är rekordstort.

Men hur ska alla larm tolkas? Enligt Anna Granath Hansson, fastighetsekonom på KTH, bör läget tas på allvar.

Bostadsmarknaden i Stockholm har tvärnitat

– Vi ser flera varningssignaler samtidigt. Någon uppgång kommer vi med all sannolikhet inte se vidare, säger hon.

"Fler får nej från banken"

Även spekulationsköpen av nyproducerade bostadsrätter uppges mer eller mindre ha upphört. För kunde upp till 70 procent av bostäderna i nybildade bostadsrättsföreningar vara köpta av “klippare”. Nu är den siffran i princip lika med noll. Det är en viktig indikator, enligt Anna Granath Hansson.

– Det handlar mycket om psykologi men vi ser också förändringar i fundamenta som påverkar hushållens betalnings- och riskvilja som till exempel förändrade lånevillkor och ett otydligt ekonomiskt och politiskt läge. Många tänker en gång till innan de köper. Men framför allt handlar det om att fler får nej från banken, säger hon.

Bör man som bostadsägare vara orolig?

– Om man funderar på att sälja och är beroende de höga prisnivåer som är nu för att få en vettig exit ska man göra det så fort som möjligt, det finns ingen anledning att chansa tycker jag. Säljer man nu så får man ungefär det man har tänkt sig.

Och om man samtidigt ska köpa?

– Då ska man tänka igenom det väldigt noga och utgå ifrån hur man själv ser på marknaden. Har man en avslappnad situation kan man byta rakt av mot något likvärdigt. Däremot är det många som är i en situation där de måste ha en bostad och deras situation är lite mer knivig, säger Anna Granath Hansson.

Förstagångsköpare bör vänta

Förstagångsköparna är den grupp som har drabbats hårdast i och med de åtskruvade lånekraven. Men de med is i magen kan ändå dra nytta av situationen.

– Priserna kommer gå ner så småningom. Är man inte i desperat behov av något nu och har en chans att vänta ska man kanske göra det, säger Anna Granath Hansson.

Det låter som ett korthus som är på väg att rasa ihop?

– Det är på sätt och vis en sund utveckling. Vi har sett väldigt höga belåningsgrader på många hushåll som har en ekonomi på marginalen och egentligen inte har råd. Det är dem som bankerna stryper.

Här har bopriserna svalnat mest i Stockholm

Det är enligt bedömare bara en tidsfråga innan räntorna börjar stiga. När är det ingen som vet. Däremot hänger ränteavdraget löst, oavsett valutgången nästa år.

– Allt hänger på det allmänna världsläget och andra ekonomiska faktorer. Men i ett läge där man tar bort ränteavdragen kan det bli väldigt obehagligt. Framför allt för hushållen som räknat med dem i sin kalkyl.

Så, när börjar effekterna av det som sker nu att märkas på allvar?

– Den som visste det skulle bli rik.

Faktorerna som påverkar bostadsmarknaden just nu

Priserna har mattats av

De senaste månadernas mätningar av Svensk mäklarstistisk försäljnignssiffror visar att bostadspriserna i Stockholm har bromsat in och på vissa håll även backat.

Stort utbud

Utbudet av bostäder till salu är just nu det största sedan 2011. Många objekt förblir osålda samtidigt buden blir färre och buden går ner.

Psykologin

Osäkerheten på marknaden har även en psykologisk effekt som gör både säljare och spekulanter mer avvaktande. Fler tänker ett extra varv innan de köper.

Räntan

Räntan väntas börja stiga inom kort. Det innebär krasst att färre kommer ha råd att låna pengar till att köpa bostäder.

Spekulationsköpen har upphört

För några år sedan var det vanligt att spekulanter köpte nyproducerade bostäder och sålde dem vid tillträdet, vilket lätt kunde generera miljoner i värdeökningar. I dag har det upphört, vilket är en allvarlig signal enligt experter.

Nya låneregler

Våren 2018 träder nya låneregler i kraft som ytterligare skärper amorteringskraven för dem som överstiger sitt inkomstbaserade skuldkvotstak. Bankerna har dock redan infört åtstramningar vilket innebär att allt fler får nej på sina lån.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.