Det tar längre tid från visning till försäljning jämfört med samma period förra året. Foto: Mostphotos

Bostadsmarknaden i Stockholm har tvärnitat

Försäljningspriserna på bostadsrätter står still i Stockholm och fortsätter därmed att följa höstens avmattningsmönster. Men villorna i länet går mot strömmen, visar färska siffror från Mäklarstatistik.

  • Publicerad 18:14, 13 okt 2017

I september stod bostadsrättspriserna helt stilla i både centrala Stockholm och i länet som helhet. Det visar Mäklarstatistiks siffror över förra månadens försäljningar som presenterades på fredagen. I ett tremånadersperspektiv handlar det om minskning med -1% i länet. Och sett till det senaste året har priserna "endast" stigit med 2%.

I Stockholms innerstad, där det genomsnittliga kvadratmeterpriset nu ligger på 91 798 kronor, har priserna ökat med 1% de senaste tre månaderna och stigit med 4% på ett år. Men den senaste månaden har utvecklingen även där varit lika med noll.

"Tydlig avmattningstendens"

– Vi har en tydlig avmattningstendens i Stockholms län och i innerstaden. Vi hade en likadan period för drygt ett år sedan då det stannade av. Men det som skiljer den här avmattningen från den förra är att då hade prisuppgången tagit fart igen vid den här tidpunkten, och nu ser vi inga tecken på det, säger Per-Arne Sandegren, Analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Däremot går villorna överlag mot strömmen. I Stockholms län har priserna ökat med två procent den senaste månaden och ligger nu på en årsutvecklingstakt på sex procent, vilket är kraftigare än för bostadsrätterna.

Enligt Per-Arne Sandegren kan det bland annat förklaras med att villorna har en eftersläpning i priskurvan, lägenhetspriserna har skjutit i höjden och att nyproduktionen av bostadsrätter nu börjar ge effekt och skapar ett relativt stort utbud på marknaden.

"Drar fortfarande uppåt"

I Stockholms stad har priset på villor ökat med 0, 8 procent de senaste tre månaderna även den årliga prisutvecklingen där är något lägre än övriga länet.

– Villamarknaden ser lite annorlunda ut och är långsammare. Den drar fortfarande uppåt och visar inte den här tendensen vi ser på bostadsrättsmarknaden. Villorna kan för en del framstå som ett mer eftertraktat alternativ när priserna är så pass höga. Men de följer också den allmänna konjunkturen, säger Per-Arne Sandegren.

"Ingen anledning att gråta över spilld mjölk"

Han tycker ändå inte att det finns anledning till oro.

– Bostäder köper man inte för spekulation, vi köper dem för att bo i ett par år. Och tittar man bakåt två år är det ändå rejäla prisuppgångar. Så det finns ingen anledning att gråta över spilld mjölk för att man tänkte sälja i våras och inte gjorde det. Men vem vet, vi kanske har ett helt annat läge i vår, även om jag inte tror det, säger han.

Prisutvecklingen i Stockholm

BOSTADSRÄTTER

Centrala Stockholm

1 MÅN ± 0%

3 MÅN + 1%

12 MÅN + 4%

MEDELPRIS (KR/KVM) 91 798

Stor-Stockholm

1 MÅN ± 0%

3 MÅN - 1%

12 MÅN + 2%

MEDELPRIS (KR/KVM) 57 818

VILLOR

Stor-Stockholm

1 MÅN + 2%

3 MÅN+ 2%

12 MÅN + 6%

MEDELPRIS 5 796 000

Prisutvecklingen på bostadsrätter i Stockholm senaste tre månaderna

Stadsdel för stadsdel

Stockholms stad -0, 3%

Innerstan +0, 7%

Bromma-Västerled +1, 7%

Brännkyrka-Skärholmen +3,8%

Enskede Skarpnäck 0%

Essingen -3, 4%

Farsta-Vantör +4, 9%

Hägersten-Liljeholmen -0, 4%

Hässelby-Vällingby +0, 1%

Kungsholmen +2, 5%

Spånga-Kista +1,2%

Södermalm -0, 3%

Vasastan-Norrmalm +0, 1%

Östermalm + 1, 9%

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.