Matilda Adelborg, Booli och Staffan Tell, Hemnet om bostadsmarknaden i Stockholm. Foto: Booli.se/Arkivbild Sacharias Källdén/Hemnet

Bostadsrätter säljs snabbare i Stockholm

Rekordmånga bostadsrätter ligger just nu ute till försäljning i landet. Men i Stockholm backar i stället utbudet, och då särskilt i innerstan. ”Det kan sannolikt förklaras med att marknaden har piggat på sig lite”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

  • Publicerad 19:30, 1 maj 2019

Stockholm går mot strömmen jämfört med övriga landet när det gäller utbudet av antalet utannonserade bostadsrätter på Hemnet.

Enligt statistik från bostadssajten är utbudet, som förra veckan uppgick till 5200 i länet, två procent lägre jämfört med samma period föra året. Det kan jämföras med rikssiffran som i stället visar på ett rekordutbud med en ökning på fyra procent från i fjol.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är en fortsatt hög siffra i Stockholm ur ett historiskt perspektiv. Men det vi ser är att marknaden har blivit lite snabbare och piggare samtidigt som tillflödet är fortsatt stabilt, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Trenden har hållit i sig de senaste veckorna, vilket talar för en stabilare och mer aktiv bostadsmarknad i Stockholm, enligt Staffan Tell. I Stockholms innerstad är trenden extra utmärkande, där utbudet har minskat med -9 procent jämfört med samma vecka förra året.

– En möjlig förklaring skulle vara att försäljningstiden har sjunkit extra mycket där och att antalet bostäder som ligger ute till försäljning då minskar vid varje tidpunkt, säger Staffan Tell.

Stor skillnad mellan län och innerstad

Utanför tullarna är årstakten vad gäller utbudet däremot noll just nu.

– I och med att det är så stor skillnad mellan länet och innerstaden är det troligt att samma tendens även gäller i ytterförorterna. Att det blir starkare trend i utbudet ju centralare man kommer.

Om mars och april är startskottet för årets högsäsong på bostadsmarknaden är maj och en bit in på juni den period på året som försäljningen traditionellt sett peakar.

”Nya bolånereglerna har satt sig”

Enligt Staffan Tell finns det ingenting i nuläget som typer på någon förändring.

– Vi har sett flera tecken under våren på att marknaden är piggare och stabilare i Stockholm. Människor har på senaste tid varit mindre pessimistiska än tidigare, och det tror vi är en viktig indikator. Vi har också sett att nyproduktionsutbudet har minskat successivt. Och även när i pratar med mäklare upplever de att de nya bolånereglerna som gäller för marknaden har satt sig lite mer nu, säger Staffan Tell.

Även på bostadssajten Booli märks en annan trend i Stockholm jämfört med övriga landet.

– Generellt sett har utbudet på antalet bostadsrätter varit rekordhögt. Det har varit det högsta på Booli sedan vi började mäta för tio år sedan. Men i Stockholm har det inte varit samma trend, säger Matilda Adelborg, preassansvarig på Booli.

– Vi ser också att det är ganska många bostäder som kommit tillbaka som har varit ute till försäljning tidigare men som läggs ut igen. Annonstiderna är fortfarande korta, men nu är det vanligare att man säljer innan man köper. Och då väntar man in det pris man vill ha.