Originalgolv i köket. Hyresvärden vill byta ut stora delar av inredningen så som golvet i köket i samband med stambytet. ”Visst behöver stammarna åtgärdas, men ingen vill ha en lyxrenovering”, säger Eva Littorrin (till höger) i lägenheten med grannen Lisa Daram. Foto: Mikael Andersson

De kämpar för husets original

Grannarna i ett hus på S:t Paulsgatan kämpar mot hyresvärden när 60-talsinredningen ska rivas ut och samtidigt ska hyran höjas.

  • Publicerad 20:07, 26 sep 2015

Om hyresvärden Einar Mattsson får igenom det de vill kommer en stor del av inredningen i Hack Kampmanns hus i hörnet S:t Paulsgatan-Götgatan att rivas ut. Beslutet kommer att tas i hyresnämnden under hösten.

– Man river ut fungerande inredning i otroligt bra och hållbart material, säger Eva Littorin som bor i huset.

Hon visar köksluckorna med teakram, ett material som återkommer i fönsterbågar och dörrar. De tåliga Perstorpsplattorna. Den stora rostfria bänken.

– Till och med golvet är original och ändå så här fint och det ska bytas ut mot parkett, säger hon.

Tidstypiskt uttryck

I huset bor också Lisa Daram.

– Renovering i dag handlar om att man river ut allting, gör ett sämre kök och kallar det nybyggnadsstandard. Sen kan man höja hyran, säger Lisa Daram.

Hon beklagar sig över att man förändrar inredningar utan tanke på byggnadernas karaktär, att vi snart inte har några originalkök kvar från 60-talet. Att Kampmanns uttryck som är så tidstypiskt får raderas.

– Jag tycker att det är viktigt vad man gör. Vi behöver en blandad stad, med olika människor som har råd att bo här. Annars binder vi ris åt egen rygg. Stockholm blir tråkigt om all kultur och kreativitet försvinner. Det blir stadsbyggnadsproblematiskt, säger Lisa Daram.

– Det handlar om politik, vi måste se till att vi bor i en blandad stad med olika sorters människor och spännande arkitektur.

Hon hade hoppats att hyresvärden visat större intresse för husets funktion och kulturarv.

När det gäller stambytet hade hon hoppats på en bättre ”diagnostisering”.

– Jag tycker de kan ta prover, borra och se i stammarna vad som behöver göras. Vi måste veta mer om våra hus, inte bara byta stammarna rakt av, säger Lisa Daram.

Stockholms stadsmuseum har också synpunkter på renoveringen. Fastigheten är grönklassad på museets kulturhistoriska klassificeringskarta och anses särskilt värdefull, såväl exteriört som interiört. Stadsmuseet vill att man bevarar överskåpen och om det är möjligt också underskåpen. Liksom blandaren. Och om stommarna byts ut så borde man återanvända luckorna, skriver de i ett utlåtande.

”Ingen lyxrenovering”

Oscar Charpentier på Einar Mattsson tycker inte att det är tal om någon lyxrenovering.

– Vi kommer att behålla mängder av detaljer i samband med renoveringen. Vi sätter in identiska skåpluckor med teakramar och Perstorpplattor även om stommen är ny, säger han.

Han tycker att det är bråttom.

– Vi måste renovera för vi går redan på övertid när det gäller husets skick. Nu blir det tyvärr ännu mer utdraget när vi har förhandlingar i hyresnämnden, säger han.

Enligt Hyresgästföreningen har det blivit vanligare att man renoverar ”onödigt dyrt”:

– Gör man ett stambyte totalrenoverar man till exempel kök och badrum ibland för att därigenom kunna motivera en hyreshöjning, en standardhöjning, säger Gunnel Cirverius, pressekreterare på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Utredning om att stärka hyresgästers ställning

Just nu pågår en utredning som handlar om att stärka hyresgästermas ställning. En utredare ska överväga vissa frågor om hyra av lägenheter. Bland annat ska man se över om hyresgästernas inflytande vid ombyggnad:

”Undersöka hur reglerna om hyresgästernas inflytande över förbättrings- och ändringsarbeten tillämpas och ta ställning till om hyresgästernas inflytande bör stärkas.”

Senast i januari 2017 ska uppdraget redovisas.

Justitiedepartementet Dir. 2015:83.

Visa merVisa mindre