Hur höjs statusen? Flera byggaktörer tycker hyresrätten har en för låg status. Frågan är hur den ska höjas. Foto: Maja Brand

De vill göra det hetare med hyresrätter

Hyresrätt är fattiglappens boendeform ute i förorten. Bostadsrätt är centralt läge som ger bostadskarriär och miljonvinster. Nu förs diskussioner om vad som ska göras för att statusen mellan boendeformerna ska jämnas ut.

  • Publicerad 08:00, 11 jun 2017

Självklart är beskrivningen ovan av hyresrätt kontra bostadsrätt överdriven. Men faktum kvarstår, det är enorma skillnader i status mellan att bo i hyresrätt eller bostadsrätt i Stockholm. Det var åtminstone vad som antyddes när Boinstitutet nyligen anordnade ett samtal kring synen på hyresrätter och bostadsrätter i Stockholm.

Statusen måste öka

En rad experter var inbjudna och det rådde en bred samsyn: Statusen på hyresrätter måste öka.

LÄS ÄVEN Nya mäklarknepet: Lägenheter säljs med avslappningsmusik

– Idag är bostadsrätt det eftersträvansvärda i storstäderna på grund av en väntad prisuppgång i och med urbaniseringen. Det är bostadsrätten man siktar mot, hyresrätt är inte den boendeform man kan ha genom hela livet, säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

Bostadsrätten fungerar tvärtom

Hur man gör för att öka statusen är dock svårare att besvara. Av flera anledningar. Ett är att boendeformerna på ett sätt har ”bytt plats” med varandra. Om man snabbt behöver en bostad, som inte är långsiktigt, borde det naturliga vara att bosätta sig i en hyresrätt. Men det är omöjligt i Stockholm idag utan att ha 20 års kötid hos allmännyttan i bagaget. För att snabbt komma över en lägenhet är det snarare stora lån och bostadsköp som gäller.

– Bostadsrätt är något man köper när man behöver något snabbt och tillfälligt. Det är ju tvärtom mot vad det är tänkt, säger Patrik Kronqvist, ledarskribent på Expressen och väl insatt i Stockholms bostadssituation.

LÄS ÄVEN Analytikern: "Bostadsbristen i Stockholm är en myt"

Ytterligare ett problem är att hyresrätter, trots sitt rykte, är det dyrare boendealternativet. Har man möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden blir det ofta ekonomiskt fördelaktigt att äga sitt boende kontra att hyra. Bostadsrätter har i många år gynnats politiskt.

– Att köpa bostadsrätt är det bästa man kan göra för ekonomin i privathushållet. Man gör en bostadskarriär och en stor vinst, säger Lotta Jaensson, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Tryggare ekonomi

Enligt Stefan Ränk, VD på Einar Mattsson, är det just en tryggare ekonomi som bör framhävas om man ska försöka öka hyresrättens status. Särskilt nu när bostadsmarknaden upplevs som osäker.

– Vad erbjuder hyresrätten? En fast boendekostnad över tid. Det är något vi ska utveckla. När man hyr en lägenhet ska man veta exakt vilka kostnader man drar på sig. Enligt mig ska det vara möjligt att veta vad hyran ska ligga på i många år framöver, säger Stefan Ränk.

Moa Andersson från Boinstitutet tycker att den här typen av diskussioner är extra viktig i Stockholm.

– Stockholm blir på många sätt extremfallet. Här blir skillnaderna mellan boendeformerna mycket mer än ute i landet, säger hon.

Tre frågor till tre byggaktörer

Hej Skanska, hur många hyresrätter har ni i Stockholm Stad? – Sammanlagt cirka 360 bostäder fördelade på två projekt. Det är våra första egenutvecklade projekt i Stockholm. Utöver de pågående projekten har vi ytterligare fyra kommandeegenutvecklade projekt som vi planerar att starta under 2018-2020.
Richard Hultin, VD, Skanska Hyresbostäder

Hej Einar Mattsson, har ni någon uttalad policy för hur stor andel nya bostäder ni bygger som ska vara hyresrätter? – Vi eftersträvar att utveckla hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter. Utmaningen är att få tillgång till mark till rätt pris för att kunna utveckla hyresrätter. Därför är tomträtt ett viktigt instrument för att kunna bygga hyresrätter.
Mikael Anjou, koncernchef Einar Mattsson

Hej Peab, bygger ni hyresrätter i Stockholm idag? – Ja, Peab bygger hyresrätter idag till företag som äger och förvaltar hyresrätter. Däremot bygger vi för tillfället inga hyresrätter inom Stockholms stad till oss själva.
Lisette Berg, kommunikationsansvarig Peab
Bostad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.