De vill lätta på bostadstrycket

De vill lösa den akuta bostadsbristen genom sin nystartade andrahandsförmedling. Samtidigt tycker de att statusen med att hyra ut till en inneboende måste höjas.

  • Publicerad 18:36, 7 jan 2015

Ett stort problem i Stockholm är att andrahandsmarknaden för bostäder anses otrygg och osmidig. Det leder till att tusentals bostäder står tomma, runt 40 000 boenden räknar grundarna till bostadssajten Qasa, Ludvig Persson Lejon, Mattia Tosti och Fredrik Strömsten med.

– Vi snubblade över den siffran, som Svenska Handelskammaren hade tagit fram för några år sedan. Och över hälften, 24 000 är riktiga bostäder. Resten är delar av bostäder, det kan vara rum med egen ingång i en större lägenhet där barnen flyttat ut, säger Ludvig Persson Lejon.

– Många skulle kunna ha en inneboende, men sanningen är att folk känner sig otrygga med att hyra ut, säger Mattia Tosti.

– Men man ska vara stolt om man har en inneboende, det bidrar till att lösa ett stort samhällsproblem, säger Ludvig Persson Lejon.

Det var när de insåg hur snårig andrahandsmarknaden är som de fick idén och som de påbörjade en stor undersökning. De kom fram till att det framför allt finns två skäl till varför många väljer att inte hyra ut, dels för att uthyraren känner sig maktlös, dels att man inte vet hur man bär sig åt.

Underlättar båda parter

Qasas affärsidé går ut på att underlätta för både uthyrare och bostadssökande eftersom förmedlingssajten står för betalningsgaranti och identitetskontroll. De kan också hjälpa uthyraren genom att ge rekommendationer på hyran exempelvis. För hyressättningen är ett annat problem för många, man vet helt enkelt inte vad som är en skälig hyra och vad som anses vara en ockerhyra.  

Företaget är uppbyggt lite som en klassisk dejtingsajt, där man skapar en profil på nätet. Och vid rätt matchning så får man snabbt respons.

– Upplägget går ut på att man undviker återvändsgränder, eftersom det uppstår en kommunikation mellan parterna först när det finns intresse från båda hållen, säger Ludvig.

Prisbelönta

Qasa har redan belönats med priser och utmärkelser. Som att tidningen IDG/Internetworld listade dem på 11:e plats över årets hetaste start-ups.  

Kontoret ligger på SUP46 på Regeringsgatan, en plats för entreprenörer inom teknikbranschen. Qasa startade i våras och har sex heltidsanställda, och våren 2015 är det meningen att den ska vara färdigutbyggd. Fram till dess är förmedlingen helt gratis, därefter tillkommer en avgift för hyresgästen, som är fyra procent av månadsavgiften. Hittills har Qasa haft långt över tusen bostadssökande, och ett hundratal bostäder att förmedla.  

– Ibland får vi mejl som är jobbiga att läsa. Som nyligen fick vi en vädjan från en kvinna med tre barn som skulle vräkas om två veckor. Jag kan inte ens tänka mig hur det är att flytta runt på olika ställen om man har familj, säger Ludvig Persson Lejon.  

– Bostadbristen i Stockholm är allvarlig och många är desperata, säger Mattia Tosti.

Ludvig Persson Lejon

Ålder: 26.

Bor: Hornstull, i en etta med sin flickvän.

Andrahandserfarenheter: Har flyttat runt på många ställen genom åren. Letade bostad i Göteborg exempelvis. Han som hyrde ut ville att jag skulle sätta in pengarna på Exchange Finans till ett konto i Georgien, till någon med ett annat namn. Jag hade inget val. Som bostadssökande har man inte mycket att säga till om. Inte så mycket makt.

Gör: Fysiker på KTH och grundare till bostadssajten Qasa.

Mattia Tosti

Ålder: 26.

Bor: Kungsholmen, delar en minitvåa som han säger är världens minst yteffektiva lägenhet, som byggts om för tre personer genom att dela av hallen med bokhyllor.

Andrahandserfarenheter: Bor just nu i en liten tvåa som han delar med två kompisar. Hallen har de byggt om till ett extra rum med hjälp av bokhyllor.

Gör: Har läst media- och marknadsföring på Handels och är grundare till bostadssajten Qasa.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.