Inget fuskbygge. Det tar minst tio år att lära sig bli kakelugnsmakare. Ronny Bertha och Stefan Amrén på Birka kakelugnsmakeri/Stockholms kakelugnsmakeri jobbar med att montera ihop en kakelugn från 1700-talet på Tottieska gården på Skansen. Foto: Max Palm

Deras jobb: pussla med precision

Som att lägga pussel – i stor-format. Ronny Bertha och Stefan Amrén ger stans gamla kakelugnar nytt liv.

  • Publicerad 11:00, 30 mar 2013

Charles Tottie var en av landets mest förmögna köpmän under 1700-talet. Nu står delar av hans malmgård i stadskvarteren på Skansen, för att visa hur den tidens välbärgade handelsmän bodde.
Vi går in genom porten från gården, och möts av väggar klädda med plast och golv täckta av skyddspapper. Tottieska gården är just nu stängd för renovering. Och de vackra kakelugnarna som finns i varje rum är mer eller mindre isärplockade.
Kakelugnsmakarna Ronny Bertha och Stefan Amrén på Birka kakelugnsmakeri/Stockholms kakelugnsmakeri liknar de nedmonterade ugnarna vid stora 3D-pussel.
– En kakelugn går bara att sätta ihop på ett sätt. Varje kakelplatta måste sitta på exakt samma sätt som den gjorde innan ugnen monterades ned, annars blir ugnen otät eller riskerar att gå sönder. Och du får bara en chans. Vid minsta fel måste du plocka isär den igen och börja om från början, säger Ronny Bertha.
En kakelugn har fem rökkanaler. Röken leds igenom kanalerna, vilket gör att värmen från elden tas till vara, i stället för att gå rakt ut i skorstenen och upp i luften. Värmen stannar kvar i ugnen under lång tid, eftersom den sugs upp av det lertegel som finns inuti ugnen.
– Du kan tända en brasa på kvällen, och på morgonen när du går förbi ugnen känner du hur värmen fortfarande strålar ut, säger Ronny Bertha.
Kakelugnarna i Tottieska har bara kvar en av fem rökkanaler och fungerar i praktiken som öppna spisar. I stället har element för vattenburen värme monterats in i den övre delen av varje ugn. Och det var i samband med att elementen skulle bytas ut, som Ronny Bertha och Stefan Amrén kallades in.
På golvet i ett av rummen ligger kakelplattor med vacker blå dekor på rad. Kaklet, och dekoren, är gjord för hand. Och ingen bit är den andra lik.
– Oftast satte man de
finaste bitarna i ögonhöjd, förklarar Stefan Amrén, och fortsätter:
– Det är en fantastisk känsla att med egna ögon se det gedigna hantverkskunnande som gjorde att man kunde bygga kakelugnar som fungerar än i dag. Men på den tiden hade man inte råd att byta ut saker. Det man skaffade sig, skulle hålla i generationer.

Monteras upp igen
Birka kakelugnsmakeri tar hand om gamla kakelugnar, som monteras upp på nytt i nya Stockholmshem. På så sätt förs ett kulturarv vidare, till kommande generationer.
– Du kan montera en gammal 1700-talskakelugn i stan, och den håller fortfarande måttet. Så bra är konstruktionen. Även vår nya modell, Wasaugnen, är byggd efter samma principer som kakelugnen, med murade rökkanaler som löper upp och ned i ugnskroppen, säger Stefan Amrén.
En icke-fungerande kakelugn tar ungefär en vecka att restaurera. Arbetet är tidskrävande, men att skynda på öppnar bara upp för misstag.
– Det vi gör måste få ta tid. Vi jobbar med ugnar som är 300 år gamla, då går det inte att snabba på. Du jobbar med en antik möbel, då krävs mycket finish in i det sista, säger Stefan Amrén.
Även utbildningen till kakelugnsmakare måste få ta tid.
– Det tar runt tio år innan du är fullärd, säger Ronny Bertha, som inte hade en helt enkel väg in i yrket.
– Jag jobbade som inköpschef på Ica, men tröttnade på att stapla burkar och ville förverkliga min dröm. Men ingen kakelugnsmakare i stan ville ta emot mig, utom Stockholms kakelugnsmakeri på Långholmen där man sa ”kanske”. Jag ringde dit en gång i veckan i ett års tid innan jag fick komma dit och jobba gratis i två veckor under min semester. Först därefter fick jag gå i lära. Efter tio år kunde jag starta eget och sen fick jag ta över Stockholms kakelugnsmakeri.
Stefan Amrén säger med ett skratt:
– Det här är verkligen ett hantverk som du brinner för.

Fakta

Så restaueras en kakelugn

Ugnen måste först monteras ned. Varje kakelplatta märks med ett nummer, som visar var den satt på ugnen. Därefter plockas plattorna ned en efter en, i motsatt riktning från hur de sattes upp, alltså den platta som monterades upp sist tas ned först osv.


Ugnen fylls
med lertegel och kaklet sätts med en blandning bestående av lera, sand och vatten. Materialet är levande, vilket innebär att det kan röra sig vilket krävs eftersom ugnen expanderar när den är varm och krymper när den är kall.


Det är viktigt att rökkanalerna är helt täta, men även släta på insidan, så att röken från elden inte stannar kvar inne i ugnen.


Kakelplattorna fogas med en blandning av krita, vatten och pigment, som ger färgad fog.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.