Stämplas. Söktjänsten på nätet gör detaljerade beskrivningar om din adress. Foto: Sacharias Källdén

Det säger din adress om dig

Bor du i ett urbant singelhushåll eller är ni en höginkomsttagarfamilj i villa som gillar skidåkning? Nu kan vanliga söksajter berätta vem du är – baserat på din adress.

  • Publicerad 07:01, 21 feb 2018

Det finns idag en uppsjö av webbsidor som publicerar offentlig information på nätet från myndigheter och andra öppna källor.

Uppgifterna har länge använts i marknadsföringssammanhang för att identifiera målgrupper. Men sedan en tid tillbaka kopplas datan även ihop med personers bostadsadresser på vanliga nummersajter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På exempelvis Hitta.se får den som gör en sökning inte bara reda på adress och telefonnummer. Det presenteras även en mängd livsstilsdata och annan information tillsammans med personen samt en kort beskrivning av bostadsområdet och vilken social- och ekonomisk ”status” de boende sannolikt har.

– När du får reklam hem i brevlådan om att du ska köpa en BMW är det ingen slump. Det bygger på livsstilsdata från undersökningsföretag som är väldigt exakt och är framtaget efter åratal av forskning. Vi kände att vi ville publicera detta på nätet och har nu gjort det i flera år, säger Richard Bergman, affärsutvecklingschef på Hitta.se.

Uppgifterna bygger i grunden på livsstilsdata från Mosaic, som hanteras av svenska det undersökningsföretaget InsightOne. Informationen är publik och inhämtas från myndigheter som bland annat SCB, Skatteverket, Transportstyrelsen och Valmyndigheten innan den sammanställs.

"Rolig tjänst att klicka runt i"

Utifrån det går det exempelvis att kategorisera hur ett område röstar, vilka bilar som är vanligast, vad de boende har för inkomster och vilken livsstil de lever.

– Det är en väldigt rolig tjänst att klicka runt i. Men den visar också att det finns stora klasskillnader mellan olika områden i Sverige, och det tycker vi är viktigt att lyfta fram, säger Richard Bergman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den som söker på olika adresser kan se att det även råder stora skillnader mellan närliggande områden. Även flera intilliggande hus på samma gata kan få olika beskrivningar hos söktjänsten. Om det ligger ett hyreshus i omedelbar närhet där de taxerade inkomsterna är lägre än i närliggande bostadsrättshus påverkar det exempelvis bostadsrättsadressernas omdöme negativt. Likaså kan en adress dras upp i status om det omkringliggande bostadsbeståndet bedöms ha ett högt livsstilsvärde.

– Det är alltid en och annan som hör av sig med synpunkter, och det är vi glada för. Vi känner att det är en bra tjänst som är väldigt exakt. Men i något fall om någon ska sälja ett hus eller en lägenhet och inte känner igen sig i bilden kan vi få ett samtal, säger Richard Bergman och betonar att den som vill även kan be att få uppgifterna borttagna.

Ses inte som inskränkande

Den 25 maj i år införs EU:s nya dataskyddsregerling, GDPR, som ska ge medborgarna ökad rätt till integritet på nätet.

Richard Bergman kan dock inte se att den här typen av information skulle kunna vara till men för någon.

– Den här informationen känns till av väldigt många. Den känns till när du är på intervju, av din chef, företaget som gör kreditupplysning på dig och den känns till av din bank. Väldigt många känner till väldigt mycket om dig som du också har rätt att känna till. Särskilt de som har en maktposition över dig.

– Så att stänga ned och gömma data gynnar inte medborgarna, det gynnar bara dem som har tillgång till systemet. Och där kan vi bidra med vårt strå till stacken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så skiljer sig beskrivningarna beroende på var du bor

Familjer i centrala delar av Söder- och Västerort

"Unga höginkomsttagarfamiljer med barn i nyproducerad bostadsrätt med närhet till storstadslivet"

Par och singlar i bostadsrätter på Södermalm och delar av City

"Urbana singelhushåll med höga inkomster och lägenhet i storstädernas mest urbana lägen"

Villaområden i närförorter och angränsande kommuner

"Äldre med goda inkomster utan barn eller med äldre barn i villa i eftertraktade närförorter kring storstäderna"

Familj i större bostadsrätt i innerstans mest centrala delar

"Urbana familjer med barn och höga inkomster i bostadsrätt på eftertraktade adresser i storstäderna"

Familj i delar av Norr, Söder- och Västerorts ytterområden

"Medelinkomsttagare i bostadsrätt i multikulturella etablerade förortsområden utanför storstad"

Par- och singelhushåll i citynära förorter som Midsommarkransen och Johanneshov

"Unga urbana singelhushåll med goda inkomster i bostadsrätt i innerstad eller citynära förort"

Par- och singelhushåll i delar av Midsommarkransen och Johanneshov

"Unga urbana singelhushåll med lägre inkomster i hyresrätt i innerstad eller citynära förort"

Par- och singelhushåll i hyresetablerade närförorter

"Medelinkomsttagande singelhushåll i hyresrätt i förort till stora och medelstora städer"

Familj i radhusområden i Norr-, Söder- och Västerorts ytterområden

"Medelinkomsttagarfamiljer i bostadsrättsradhus i förorter till de större städerna"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.