Varför bara en bostad när det går att få plats med flera på samma yta? resonerar Alexander Ståhle. Foto: Mikael Andersson

Experten: Så kan bostadsbristen lösas i Stockholm – i ett nafs

Enligt stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle finns det ett sätt som i ett svep skulle lösa bostadsbristen i Stockholm: En kraftig, och genomtänkt, förtätning av Stockholms villakvarter.

  • Publicerad 06:30, 11 maj 2017

Politiker, stadsplanerare och forskare är överens. Stockholm måste förtätas. Det är inget val utan en nödvändighet. Enligt stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle finns det en lösning. Om politikerna ser över rådande detaljplaner och gör det möjligt att förtäta i stans villakvarter. Då skapas det tillräckligt med bostäder i Stockholm.

– Bygger man ett trevåningshus på en villatomt skulle man få e-n-o-r-m-a mängder bostäder. Det här skulle lösa bostadsbristen Stockholm. Det är inte win-win utan snarare en win-win-win-win-win-situation, säger Alexander Ståhle.

Varför delar alla sina Hemnet-annonser på Facebook?

Ståhle är inte ensam om att tycka det här. För två år sedan presenterade arkitektbyrån Paradiso forskningsrapporten ”Mellanstaden” som inriktade sig på den stora möjligheten att bygga fler bostäder i Stockholms villakvarter. Rapportens resultat: Bostäder till 160 000 personer kan skapas om villakvarter i Stockholm, Danderyd, Lidingö, Nacka och Sundbyberg förtätas med flerbostadshus.

Även Kod arkitekter har genomfört en liknande studie, ”500K”. Undersökningen visar att om en procent av landets villaägare bygger ytterligare en bostad årligen på samma tomt, skapas 500 000 nya bostäder på 25 år.

– Det finns massor med människor i Stockholm som vill bo i de finaste lägena. Genom att förtäta i villakvarter får fler tillgång till den centrala staden, säger Alexander Ståhle.

Vinsthets får stockholmare att riva ut sina nya kök

Idag finns det flera saker som gör att det inte är praktiskt möjligt att genomföra det här. Rådande detaljplaner gör det olagligt att bygga ett flerbostadshus på en villatomt.

– Kommunen är en stor bromskloss. Detaljplanerna vi har i Stockholm tvingar områden att bevaras, även fast de kanske vill omvandla sig. De rådande planerna låser utvecklingen. Staden måste våga pröva att förändra en detaljplan. Ingen har vågat pröva det här i större skala, säger Alexander Ståhle.

Bostadsvärden skulle öka

Vem är då förloraren? Egentligen ingen, enligt Ståhle.

– Det är i så fall den arga grannen som tycker att området förfulas och att det blir för mycket folk i området. Men rent krasst tjänar även arga grannar på det här ekonomiskt, för deras bostadsvärden skulle också öka dramatiskt. Villaägarna kan lösa bostadsbristen och samtidigt tjäna massor med pengar, säger Alexander Ståhle.

Marie-Louise Gudmundsson, ordförande i Villaägarna i Stockholm Stad, VISS, håller inte med.

– Man har köpt hus för att få mer luft. Jag tror inte speciellt många villaägare plötsligt vill bo tätt, bara för att få pengar. Och med höga hus på tomten ökar ju insynen från alla håll och kanter, säger hon.

Frågan har varit uppe för diskussion flera gånger de senaste åren och flera medlemmar är oroliga.

– Vi tycker inte att det är någon trevlig framtidsvy. Man bygger sönder allting och att klämma in flerfamiljshus i villakvarter är inte passande. För att uttrycka mig milt, det är inte trivsamt, säger Marie-Louise Gudmundsson.

Kan bli verklighet

Just nu rådet det alltså ett motstånd från villaägare samtidigt som det är omöjligt att bygga enligt rådande detaljplaner. Kan det verkligen bli aktuellt med förtätning i villakvarteren? Absolut, enligt Ståhle.

– Det här pågår redan på sina ställen, fast i väldigt liten skala. Ska det bli mer storskaligt måste politiken visa mod. Politikerna måste verkligen förstå vad det här innebär och inse att det här faktiskt är ett sätt att lösa bostadsbristen i Stockholm, avslutar han.

Tidigare forskningsarbeten

Mellanstaden – Paradiso arkitekter

Rapport om att marken inom villastrukturen är underutnyttjad i relation till stadens behov. Resultat från studien visar att antalet invånarer i villakvarter kan fördubblas (i vissa fall fyrdubblas) om det sker en förtätning av områdena. Första steget för ett förverkligande är ett politiskt beslut om att ändra gamla detaljplaner.

500K – Kod arkitekter

Om detaljplanerna för villakvarteren uppdaterades skulle villaområden utvecklas och förtätas. I Stockholms län skulle bostadsbyggandet kunna öka med 33 procent och råda bot på en stor del av bostadsbristen och 500K-modellen används.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.