Nischade. Mäklarfirman Historiska hem har hittat sin nisch. I den ingår bland annat den här sexrummaren på 191 kvadrat i Hornstull. Foto: Boukari/Historiska hem

Experter: Därför säljer funkis och sekelskifte

Bevarad funkis, sekelskifte och 60-talsarkitektur är hett villebråd på Stockholms bostadsmarknad. Här berättar mäklarna varför – och hur du bäst får fram tidsandan i bostaden igen.

  • Publicerad 07:00, 20 feb 2020

Välbevarade sekelskiftesvåningar, funkislägenheter och arkitektritade 60-talsvillor i Stockholmsområdet står högt på mångas önskelistor när de letar bostad.

Men vad är det egentligen som gör att de i många fall drar iväg mer än andra objekt i budgivningarna?

–  Det finns ett högt kulturvärde i den här typen av bostäder som folk är villiga att betala för, säger Katarina Ljung, en av grundarna av mäklarfirman Historiska hem.

Företaget har sedan starten 2015 specialiserat sig på radhus och villor byggda före 1970 och bostadsrätter byggda före 1965, då miljonprogrammet började. Förutom mäklare har de även en anställd antikvarie som skriver texter, inredare, scenografer och fotografer för att förmedla ”rätt känsla”.

–  Grundtanken är att vi vill slå ett slag för allt som är bevarat i Stockholm. Vi vill ha hantverket där varje lägenhet har tänkts ut individuellt, inte massproduktionen, säger Katarina Ljung.

"Vi tar inte in alla"

Det händer därför att de tackar nej till att sälja vissa objekt.

–  Vi är lite selektiva, vi tar inte in alla. Många bostäder som har renoverats på 80, 90- och början på 2000-talen säger vi nej till. Det är självklart att bostäder måste moderniseras lite, men det beror helt på hur man har gjort det.

Även om basen har varit Södermalm, Vasastan och nu Kungsholmen har även Söderort blivit allt mer attraktivt för de som jagar kulturvärde, enligt Katarina Ljung. Förutom Aspudden, Midsommarkransen, Enskede och Björkhagen har även områden som Fruängen börjat segla upp, menar hon. Och då främst objekt som är tämligen orörda.

–  Det är där vi har sett en ökning hos oss från folk som hör av sig och vill ha bostäder, säger hon.

–  Vi kan sälja renoveringsobjekt också där mycket gammalt är bevarat. Vi har en målgrupp som inte vill riva väggar, som gärna vill ha ursprungsfunktionen. De bostäderna blir inte heller värda för spekulationsköpare att förstöra och sälja om. Folk är villiga att betala för något som är bra, och det är vi glada för då vi vet att kulturarvet får leva vidare, säger Katarina Ljung.

Äldre radhus under radarn

Kollegan och medgrundaren Mattias Lantto instämmer. Han sålde nyss ett av de populära så kallade Radiohusen i Hässelby som drog iväg rejält i en budgivning.

–  Främst är det äldre radhus som har gått lite under radarn. Många tittar kanske inte i just Hässelby och Segeltorp. Men genom vår nisch har vi de kunder som söker lite äldre, charmigt, orört och elegant. Det är väl där vi ser den största skillnaden, säger han.

Han tror att det blir allt viktigare för mäklarbyråer att hitta sin nisch.

–  Jag tror att det kommer bli mer och mer skillnad mellan de som bara lägger ut objektet på Hemnet och räknar med att det är tillräckligt starkt och de som tänker lite mer och når ut i specifika kanaler. Man får vara lite smartare när man säljer sin bostad nu, säger Mattias Lantto.

Så får du fram tidsandan i din gamla bostad

De viktigaste faktorerna är fönster, dörrar och golv. Fönster är svåra att ändra på, däremot kan man ta fram gamla dörrspeglar och originalgolv om det har lagts exempelvis klickparkett över.

Att måla och fräscha upp snickerier och nischer höjer också helhetsintrycket. Liksom att återställa till gamla beslag och handtag.

Det lönar sig sällan på en stark marknad att återställa till platsbyggt kök och tidsenligt badrum i originalstil. Däremot kan det vara avgörande på en svag marknad.

Visa merVisa mindre