SANDEGREN SIAR. Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren går igenom prisutvecklingen i Stockholm de senaste året. Foto: Mostphotos/Direktpress

Experterna: Omöjligt spå bomarknaden 2019

Efter närmare 14 månader med en negativ bostadsmarknad borde priserna nu vända uppåt igen. Men det finns en hel del orosmoln över Stockholms bostadsmarknad.

  • Publicerad 07:00, 19 dec 2018

Det svåra är att veta vad som är hönan och vad som är ägget.

De senaste tio åren har bostadsmarknaden gått igenom två rejäla ras. Först den så kallade Lehmankraschen 2007, sedan den i samband med Greklandskrisen 2011. Båda gångerna lyckades marknaden återhämta sig för att sedan nå nya rekordhöjder.

Kan bli uppgång

Just nu kan Stockholms bomarknad se tillbaka på en 14 månader lång period med negativa priser på bostadsrätter och villor. Rent historiskt borde detta innebära att vi lämnar nedgången bakom oss och står på tröskeln till en stark prisuppgång. Och det finns detaljer som pekar på att det är dit Stockholmsmarknaden är på väg. Men samtidigt talar andra faktorer för det motsatta. Svensk mäklarstatistik, som har analyserat drygt 100 000 bostadsrättsaffärer under 2018, tycker det är ovanligt tufft att sia om framtiden.

– Det är för tidigt att korka upp champagneflaskor ännu, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik. Han fortsätter:

– Vi ser en stabilisering av bostadsmarknaden under 2018. Priserna rör sig varken uppåt eller neråt. Samtidigt som det rent volymmässigt har genomförts väldigt många affärer. Men även om marknaden verkar gå åt rätt håll är det för tidigt att säga om det är beständigt eller inte, säger Per-Arne Sandegren.

Så brandsäkrar du ditt hem i jul

De senaste bostadskrascherna har berott på externa faktorer, men den dalgång marknaden befunnit sig i nu går istället att härleda till amorteringskravet. Det gör att man inte kan dra samma slutsatser som vid tidigare nedgångar. Den nya lagen visade sig ha betydligt större inverkan på marknaden än vad många befarat.

– Finansinspektionen satte en nagel i ögat på bostadsmarknaden med amorteringskravet. Vi har lärt oss hur marknaden fungerar från tidigare nedgångar, men nu får vi samtidigt signaler på att vi står inför en ny nedgång, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk mäklarstatistik.

Vad är hönan och vad är ägget?

Enligt honom kan till exempel en eventuellt annalkande lågkonjunktur, Riksbankens aviserade räntehöjning i vår, allmänhetens rädsla för ett nytt prisras och medias rapportering om en bostadsbubbla tillsammans göra att marknaden påverkas negativt.

– Det svåra är att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Våra beräkningar visar att vi mycket väl kan ha tagit oss igenom en längre nedgång och att de nu vänder uppåt. Men så föll priserna lite oväntat igen i november, vilket skapade viss oro. Det är svårtolkat, säger Hans Flink.

Enligt honom blir det ovanligt spännande att se vad som händer i januari och februari, efter julledigheten då det alltid blir lugnt på marknaden.

– Går priserna uppåt kan man tala om att vi har tagit oss förbi nedgången. Men fortsätter priserna neråt i januari kan det snarare handla om en helt ny nedgång, säger Hans Flink.

PÅ SPÅRET? Vart är vi på väg? Undrar experterna trots att det enligt diagrammet ser ut som vi nu lämnar en längre tid av negativa priser bakom oss. (Årsskiftet 2018/2019 är längst till höger) Foto: Svensk mäklarstatistik

FAKTA BOSTADSMARKNADEN 2018 Storstockholm

Bostadsrätter

37 101 bostäder såldes i Stockholms län

54 900 kronor var snittpriset per kvadratmeter

Prisnedgång de senaste 12 månaderna: -2

Villor

8 206 villor såldes i Stockholms län

43 100 kronor var snittpriset per kvadratmeter

Prisnedgång senaste 12 månaderna: -1