Flyttgubbar har sett det mesta. Foto: Gustav Mårtenson

Flyttgubbarnas värsta rövarhistorier

De kliver rakt in i våra hem – och gör ofta betydligt mer än bara lyfta m­öbler. Vi har samlat in historierna som bara flyttgubbar sitter på.

  • Publicerad 18:02, 12 feb 2017

Packhjälp, flytthjälp och städhjälp. I dag hjälper flyttfirmor till med betydligt mer än att bara kånka möbler. Och de som har jobbat några år i branschen har träffat kunder av alla de slag. Vi har bett om att få ta del av flyttgubbarnas historier. Det här är lite av det som kan hända på deras arbetsdagar.

Rökdimma och Finlandskryssning

Vi skulle tömma en tvårummare på Söder. När vi klev in i trappuppgången fullkomligt stank det av gamla fimpar. När lägenhetsdörren öppnades var det ännu värre. Vi möttes av en stilig juristdam och hennes dotter. Båda var flådigt klädda men i övrigt var det kaos. De hade varsin cigg i munnen och inne i lägenheten var det askfat och fimpar överallt. Det låg en tät dimma och vi blev helt yra av att vara där.

Efter att ha kedjerökt i 30 minuter sa de ”fan vad ni jobbar långsamt, här är nycklarna. Vi drar på Finlandskryssning så lås efter er”.

Balansera med inlagd gurka

En gammal tant ringde och frågade om firman kunde flytta ett kylskåp. Vi svarade att det självklart gick bra. När vi körde dit och kom in i hennes kök visade det sig att kylskåpet var till bredden fylld med mat. Jag minns speciellt att det stod burkar utan lock med hemgjord inlagd gurka.

När vi sa åt tanten att det inte var rimligt och att kylskåpet måste tömmas innan flytt blev hon tokig och skrek: ”Inte ni också! Jag ringde ju och frågade!”. Vi var tydligen inte de första flyttgubbarna som vägrat.

Duscha? Foto: Kiki Beije

Kylen är en annan än den i texten. Foto: Kiki Beije

Manisk samlare

Jag och två kollegor åkte på ett jobb med arbets­beskrivningen ”kunden vill bara bli av med det tyngsta och det som får plats i ett lass” från en ­lägenhet i Farsta någonstans. När vi ringde på hörde vi en avlägsen röst som sa ”öppna försiktigt”. Jag öppnade dörren långsamt men plötsligt började det rinna ut papper, matrester, kläder och nån klibbig vätska ut på trappen. Det var ett nästan halvmeter högt lager över hela lägenheten med bara sopor. Som att man tömt sina hushållssopor på golvet under flera års tid.

I efterhand har jag förstått att snubben var en hoarder, en tvångsmässig samlare. Vi var där i åtta timmar och städade men lyckades aldrig komma längre in än till hallen.

Naken man i sängen

Bohagsflytten var inbokad typ klockan åtta en lördagsmorgon i Vasastan och vi skulle bara några kvarter till Östermalm. När vi ringde på tog det väldigt lång tid innan någon öppnade. Till slut for dörren upp och där stod en halvnaken kvinna som luktade sprit. Hon ursäktade sig och vi började kånka möbler. Allt flöt på tills vi kom in i sovrummet. När vi skulle plocka sängen såg vi att en naken man sov under täcket. Han vaknade upp och försvann som en avlöning.

När vi kom till den nya adressen hade kvinnan fräschat till sig och var strålande glad. Men nu stod hon och gosade med en annan snubbe, som visade sig vara hennes man. Kvinnan gav oss massor med pengar i dricks, kanske för att vi inte nämnde vad som hade legat i den förra lägenheten.

LÄS ÄVEN Glädjechocken: Ingen kö till nya studentbostäder i Stockholm

Tampong i ansiktet

Vi var lite stressade och skulle snabbt bära ner en säng. Det var en tung jävel med en sådan där elhiss i madrassbotten.

När vi var ute i trapphuset var det så trångt att jag var tvungen att balansera sängen på nyckelbenet och ha ansiktet tryckt mot stoppningen. Då kände jag plötsligt något blött och varmt mot kinden men jag kunde inte ställa ner sängen förrän vi kom ut på gatan. ­Polaren som lastade bilen frågade om jag slagit mig eftersom jag var helt röd på kinden.

Det visade sig att jag haft en använd tampong i nyllet.

Ville att jag skulle duscha

Mitt i sommaren tömde vi en stor femma i innerstan. Det var typ 30 grader varmt och efter att ha kutat upp och ner för trapporna i två timmar flödade svetten. När allt var klart sa kunden att hon ville hjälpa till och erbjöd mig att låna ­duschen.

Det kändes väldigt konstigt att duscha hemma hos ­någon annan men hon tjatade och tjatade. Jag höll inte på att komma därifrån, det kändes som kunden ville ha ”full service” om man säger så.

LÄS ÄVEN Priset sänks för att stå i rekordlång bostadskö

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.