Daniel Lundström flyttar ut i tält i en protest mot en uppskruvad bostadsmarknad och avsaknaden av frihetskänslor i Stockholm. Foto: Mostphotos/Privat

Han flyttar till tält i protest mot Stockholms bostadsmarknad

Han har tröttnat på en uppskruvad bostadsmarknad och avsaknaden av frihetskänslor i Stockholm. I en protest flyttar Daniel Lundström ut i naturen.

  • Publicerad 06:50, 23 jan 2019

Daniel Lundström, 31, har vänner, ett jobb han trivs med och bor i en trevlig lägenhet i Stockholm. Men trots att han är nöjd med sitt liv stör han sig på den galna bostadsrättsmarknaden i Stockholm, som många personer med "normala jobb och löner är helt utestängda från idag".

Som en protest mot bostadsmarknaden säger han i mars upp sitt andrahandskontrakt och flyttar ut i naturen. I fem månader ska Daniel bo i ett tält.

– Det är ett simpelt upplägg. Jag ska bo 150 dagar i tält runt om i Stockholm för att visa att det går att förena det vardagliga livet som jobb, vänner och familj med äventyr och naturupplevelser, säger han.

Inte bara Nackareservatet

Tanken är att bo i stora skogar och grönområden runt om i Stockholms län. Han har tittat på platser dels i Nackareservatet, dels skogsområden både i Norrort och Söderort. Under tältprojektet är han noga med att följa de lagar och regler som finns, vilket gör att tältet inte få stå på samma plats mer än två dagar.

– Sedan får jag packa ihop och byta plats. Det blir lärorikt, säger Daniel som tidigare har bott själv ute i naturen längre stunder. Men då har han lämnat jobb och familj bakom sig och varit ensam i vildmarken. Nu vill han bo i tält och samtidigt ha kvar en fot i sitt vanliga vardag.

HELLASGÅRDEN. Här kanske Daniel tältar i vår. Foto: Mostphotos

– Jag får ta mig till jobbet med kajak, cykel eller bil beroende på var jag bor för tillfället. Jag ska behålla mitt sociala och vanliga liv, skillnaden är att jag lägger till äventyr och roliga saker. Jag vill visa andra att det faktiskt är möjligt, säger Daniel Lundström.

Även om det här är en kritik mot bostadsrättsmarknaden är Daniel som helhet nöjd med sin livssituation. I sitt yrke arbetar han i en verksamhet som hjälper socialt utsatta personer, bland annat genom arbetsträning. Han kommer inte att dra ner på arbetstiden utan siktar på att klara av jobbet, trots att han vissa gånger kommer ha en besvärlig väg att ta sig från skogen till arbetsplatsen.

Laga mat på stormkök

Mat lagas på stormkök och hygienmässigt blir det till att bada i sjöar när vädret tillåter.

– Det är tanken. Men jag behåller mitt gymkort, så där kan jag träna och samtidigt passa på att duscha om det behövs, säger han och skrattar.

Daniel har sagt upp sitt andrahandskontrakt och stora möbler och prylar förvarar i ett förråd under tiden har bor i tält. Samtidigt passar han på att rensa upp bland sina saker.

– Man samlar på sig mycket onödiga prylar, och de säljer jag. Jag tar bara med mig det allra viktigaste ut i skogen.

Tycker du på något sätt att det ska bli läskigt att sova ensam i skogen i 150 dagar?

–Nej. Snarare spännande. Jag ser fram emot de stora kontrasterna. Tänk att först vakna upp ensam i ett tält i skogen och en stund senare befinna sig mitt i en hektisk morgonrusning på väg till jobbet. Det blir häftigt.

Varför gör du det här?

– Jag vill behålla allt som är gott i vardagen samtidigt som jag vill vara fri och känna att jag är ute på äventyr. Det är fullt möjligt att göra både och i Stockholm, och det vill jag visa både för mig själv och andra.

SJÖGLIMT. Daniel bestämmer själv om han vill bo med sjöglimt eller inte. Foto: Privat

Adress: Vildmarken

Namn: Daniel Lundström

Ålder: 31 år.

Vad: Säger upp sitt hyreskontrakt och flyttar ut i ett tält i 150 dagar. (först var tanken 100 dagar men redan innan projektet har börjat förlängde Daniel tältningen)

När: Start i mars – avslutas någon gång i slutet av sommaren.

Var: Nackareservatet, skogar i norra Stockholm, skogar och grönområden i södra Stockholm.