Drömmen för många. Foto: Roland Magnusson / Mostphotos

Här är det bäst priser på sommarstugor

Allt färre väntas ha råd att köpa sommarstuga i år. Höstens prisras och nya skärpta amorteringsregler har minskat låneutrymmet kraftigt för många stockholmare. Men det finns fortfarande chans att förverkliga stugdrömmen, även om ekonomin är knaper.

  • Publicerad 07:08, 2 mar 2018

Nu börjar den säsong på året som försäljningen av sommarstugor traditionellt sett tar fart. Men i år är spelplanen annorlunda. Den senaste tidens prisras och nya skärpta amorteringsregler har skakat om bostadsmarknaden rejält. För många stockholmare har det inneburit minskat låneutrymme, vilket nu väntas slå mot många stugdrömmare.

– Våra prognoser säger att marknaden blir ganska normal. Men det finns en möjlighet att amorteringskravet gör att en del av marknaden inte kan köpa fritidshus för att de inte kan belåna sin bostad, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den som siktat in sig på ett fritidshus i Stockholmsområdet får räkna med fortsatt höga priser. Men redan i Sörmland och i vissa delar av ytterlänet är det billigare.

– Det finns områden som ligger en timme från Stockholm som inte är så dyra. Det är lätt att man tänker på Värmdö och andra klassiska sommarstugeområden. Men om man tar sig ut mot Nynäshamn, Södertälje, Mörkö och ner mot Sörmland är det fortfarande bra prisläge på fritidshus, säger Fredrik Kullman.

Åk en bit till – få lägre pris

Den som är beredd att leta ännu längre bort kan komma ner ytterligare i pris.

– Generellt sett kan man säga att ju längre från Stockholm desto billigare, bortsett från Åre som nästan har Stockholmspriser. Men i Sälen kan man fortfarande hitta prisvärda fritidshus. Men vill man köpa riktigt billigt är det i Gästrikland och Dalarna som man ska leta. Även i Västmanland finns mycket jämfört med Stockholm, säger Fredrik Kullman.

Men det gäller som sagt att inte få stopp hos banken. Att, som tidigare var möjligt, använda sin befintliga bostad som säkerhet har blivit allt svårare för många.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är ganska vanligt när man köper fritidshus att man belånar sin befintliga bostad. Men de nya amorteringsreglerna som gör att man nu bara kan belåna 4, 5 gånger inkomsten utan att amortera mer sätter käppar i hjulen för många, säger Fredrik Kullman.

– Så fritidshusmarknaden blir ännu mer segregerad. De som redan har pengar till kontantinsats och låneutrymme i sin lön påverkas inte, men de som inte har en kontantinsats eller tjänar får lite får helt enkelt nej.

Att köpa närmre och dyrare för att spara in på restid och andra driftsrelaterade utgifter tror han dock inte är ett alternativ.

– Det skulle kunna vara så, men prisskillnaden är så pass stor att det inte lönar sig, säger han.

I Stockholm har priserna på fritidshus gått ned med 6,6 procent det senaste året.

Billigare inåt landet

Enligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann spelar det nya amorteringskravet in till stor del.

– Fritidshusmarknaden påverkas precis som permanenta bostäder av amorteringskravet. En stor skillnad är dock att om fritidshuset blir för dyrt med amorteringen kan man helt avstå det köpet. Alternativt hålla sig inom en nivå som gör att man inte omfattas, genom att köpa ett fritidshus som är billigare så man hamnar under 4,5 gånger sin bruttoinkomst, säger Claudia Wörmann.

Att titta på orter som ligger utanför direkt anslutning till vatten, anser hon är ett bra sätt att komma ner i pris om det inte finns tillräckligt med svängrum i ekonomin.

– Det kan innebära ett mindre fritidshus eller ett med renoveringsbehov. Om man väljer ett med renoveringsbehov ska man vara medveten om sin egen insats. Det kan vara lätt att förledas av TV-program och artiklar om människor som med lätthet förvandlat ett ruckel till en dröm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Här är områden i eller nära Stockholm där fritidshuspriserna ännu inte rusat iväg

Sörmland

Nyköping

Katrineholm

Gnesta

Flen

Stockholm

Södertälje

Nyäshamn

Mörkö

Övriga län (något längre bort)

Dalarna

Gästrikland

Västmanland

Experterna: Tänk på det här när du köper fritidshus

Fredrik Kullman, VD Bjurfors Stockholm

"Ha allt som lånelöften med mera färdigt med banken så du vet vad du har att spela med.

Gör en ny värdering av din befintliga bostad.

Läs på om objektet du är intresserad av så du vet vad du köper. Ta hjälp av mäklaren om du till exempel inte förstår besiktningsprotokollet.

Var medveten om alla risker som det innebär att köpa en fastighet."

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB

"Köp ett fritidshus efter dina egna behov och din egen förmåga. Är du inte händig och kunnig, varför ska du bli det i torpet?Om du köper med renoveringsbehov kan du anlita hantverkare, ha koll på kalkylen.

De egna behoven ska styra. Köp inte fritidshus med tanke på släkt och vänner som ska komma på besök, de har kanske annat för sig. Var helt egoistisk.

Tänk noga igenom hur du vill nyttja ditt hus. Ska du bara vara där över sommaren, eller spritt över året? Det finns fritidshus som är som vilken permanentbostad som helst. Det finns också rena sommarhus utan bevämligheter i form av WC, indraget vatten och el."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.