Författaren Alexander Ståhle berättar om framtidens städer och bostäder. Foto: Mikael Andersson

Här är framtidens stadsdelar i Stockholm

Bilstaden är död. I stället är en ny urbaniseringsvåg på gång med digitaliseringen som främsta draghjälp, skriver stadsforskaren Alexander Ståhle i en ny bok. Vi bad honom lista områdena i Stockholm som har framtiden för sig.

  • Publicerad 08:04, 18 sep 2016

Jag tror att Slakthusområdet kommer bli jättebra. Det ligger så pass bra till och är en stadsdel där det planeras att byggas för en extremt hårt reglerad biltrafik

Spårtrafik, och gator för gående och cyklande. Så ser receptet ut för framtidens stad. Det slår stadsforskaren och arkitekten Alexander Ståhle fast i sin nya bok “Alla behöver närhet”, där han med intervjuer och forskning beskriver den urbana utvecklingen och hur den kommer att forma våra städer.

– Villalivet i förorten är en patriarkal konstruktion från förra sekelskiftet som bygger på ett bilberoende. Så ser verkligheten inte ut i dag. Nu har de flesta familjer två heltidsjobb och ett livspussel där logistik och kortare restider blivit allt viktigare, säger Alexander Ståhle.

För stockholmare är detta särskilt påtagligt när allt fler jobbar i City, boendesituationen blir mer och mer ansträngd och fler tvingas bosätta sig längre ut. En omöjlig ekvation i längden, enligt Alexander Ståhle, som menar att vi kommer gå mot ett annat tänk där tid och närhet blir allt viktigare och att det även kommer att avspeglas i framtidens stadsplaner. Men vilka områden i Stockholm har framtiden för sig? Enligt Alexander Ståhle finns det några exempel.

– Jag tror att Slakthusområdet kommer bli jättebra. Det ligger så pass bra till och är en stadsdel där det planeras att byggas för en hårt reglerad biltrafik. Slakthusområdet är en stadsdel som vi kommer se som en framtida stadsmodell, säger Alexander Ståhle.

Stadskärnan växer

Klart är att stadskärnan kommer att vidgas. Men åt vilket håll? Nyligen presenterade Stockholms stad ett nytt förslag på en förtätning vid södra Skanstull som en del av den nya Söderstaden. Även det ett exempel på att möta invånarnas behov, enligt Ståhle.

– Jag har stora förhoppningar på Skanstull, Gullmarsplan, Alvik och Liljeholmen/Hornstull. Innerstadssnitten breddas ut och om de här områdena förvandlas och blir riktigt bra är det där vi kommer att se framtidens stad växa fram, säger han.

Priserna på bostäder i Stockholm är rekordhöga. Och det gäller även nybyggnationen. Något som Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdsstaden är färska exempel på. Det har också skapat nya värdemätare. Bilen har fallit i rankingen. I dag är det i stället cykeln som är en statussymbol som visar att du har råd att bo och leva centralt, enligt Ståhle.

Samspel och möten i centrum

Men i framtidens städer behöver cykeln och det bilfria livet var tillgängligt för alla, menar han. En mer blandad stad där samspel och möten står i centrum, och inte bilismen, är därför den nödvändiga vägen att gå, enligt Ståhle.

– Det är ett allvarligt problem med stora nya stadsdelar och det är att de blir för dyra. Vi måste hitta en modell för att få en större blandning av boende och inkomstgrupper, annars ökar vi segregationen, säger han. Han lyfter särskilt Rinkeby och Sundbyberg som exempel på bra stadsmiljö i förorten.

– Rinkeby har väldigt fin gågatumiljö och levande torg. Men som med alla andra miljonprogram är det ett problem att det har blivit en isolerad enklav. Därför är det väldigt tröttsamt med diskussionen om innerstad vs förort. Det handlar inte om det, det handlar om allas rätt och tillgång till staden. Arbetsplatser, service och kultur. Utmaningen för miljonprogrammen och villaområdena är hur de ska byggas ihop med omkringliggande stadsdelar.

Författaren Alexander Ståhle. som berättar om framtidens städer och bostäder Foto: Mikael Andersson

Här är framtidens områden i Stockolm

Stadsutvecklingsforskaren Alexander Ståhle om vilka områden som kan bli föredömen i det framtida Stockholm: Slakthusområdet, Gullmarsplan, Skanstull, Alvik, Liljeholmen, Hornstull, Östbergahöjden (om Årstaplanen blir av).

Redan lyckat exempel i förorterna: Hökarängen.

Mindre lyckat exempel: Valsta i Märsta

Boken "Alla behöver närhet" släpps den 20 september.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.