Oroligt. Läget på bostadsmarknaden gör det till en stor utmaning att gå från ett hushåll till två. Foto: Mikael Andersson

Läget på bomarknaden slår mot krisande par

Höga priser, vikande marknad och nya skärpta låneregler. Läget på Stockholms bostadsmarknad slår just nu extra hårt mot krisande par och föräldrar som vill separera. “Det gäller att vara kreativ”, säger Nordeas privatekonom.

  • Publicerad 12:28, 30 nov 2017

Unga par och familjer som har köpt dyrt och ska gå skilda vägar efter kort tid kan hamna i knipa

Trots höstens vikande marknad är bostadspriserna i Stockholm fortfarande historiskt höga. Experter är oense om huruvida den prisnedgång som varit kommer att fortsätta, eller om det bara handlat om en tillfällig sättning.

Men enligt flera undersökningar går det att konstatera att det har skett en förändring i köp- och säljmönstret där affärerna tar längre tid, fler objekt dras tillbaka från försäljning och att det finns ett betydligt större utbud än tidigare.

I dag sade regeringen även ja till nya skärpta låneregler som innebär att det från och med i vår kommer att finnas en ännu tydligare koppling till inkomsten och bostadslånet.

För vissa grupper är läget just nu extra känsligt. Inte bara har trösklarna höjts för ungdomar och förstagångsköpare som vill in på marknaden. Även par och barnfamiljer med ansträngda ekonomier som ska separera och behöver nya boenden uppges vara särskilt utsatta.

– Unga par och familjer som har köpt dyrt och ska gå skilda vägar efter kort tid kan hamna i knipa, särskilt om man har tänkt köpa två nya bostäder. De som har varit gifta i 30 år kan lösa det ganska bekymmersfritt. Men för småbarnsfamiljer med hög belåning kan det få stora effekter, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Kan bli jobbigt"

Hon understryker att bostadspriserna länge har gjort att det svårt och dyrt att skiljas i Stockholm. Men med utgångspunkt från rådande marknadssituation, där det är svårare att sälja och få ut det pris som förväntas än tidigare, samtidigt som lånekraven skruvas åt kan det nu bli extra smärtsamt för många.

– Vi har inte undersökt om det finns belägg för att säga att det är en kris. Men för just den här gruppen kan man bara konstatera att de har det extra svårt och att det då kan bli jobbigt. Att köpa och sälja kräver planering, men det är ingenting som sker vid en skilsmässa eller separation. Det är något som bara händer, säger Ingela Gabrielsson.

Det är särskilt när barn är inblandat som läget blir extra känsligt, menar hon. Men hon betonar att det i de allra flesta fall brukar ordna sig.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det finns teorier om att man inte har råd att skilja sig i Stockholm, att det inte går att köpa två bostäder. Men det gäller att vara kreativ, säger hon, och fortsätter:

– Har man barn behöver man oftast lika stora bostäder. Och där gäller det att tänka i nya banor. En del löser det genom att behålla den nuvarande bostaden och köpa en till mindre lägenhet och turas om att bo där tills det löst sig. Då slipper barnen flytta och de kan gå kvar i sina skolor, säger hon.

"Ha alltid en egen ekonomi"

Men i situationer där lönerna är väldigt olika eller de ekonomiska förutsättningarna skiljer sig kraftigt kan det bli svårare.

– Det handlar mycket om vad var och en har gått in med i bostaden och vad var och en har för inkomster. Var de bor nu och vad de behöver i stället. Hur mycket man får låna, och vad man får vid en försäljning av nuvarande bostaden. Men det är bara att börja någonstans, sedan får man hitta något som passar, säger Ingela Gabrielsson.

Här har bopriserna svalnat mest i Stockholm

Hon uppmanar därför alla att se över sina sparanden och se till att båda parter har en varsin buffert. Även i lägen då den ena eller andra partnern är föräldraledig eller arbetslös.

– Ha alltid en egen ekonomi och ett eget sparande även om ni har delad ekonomi i övrigt. Man måste fördela kostnaderna utifrån den som för ögonblicket har de största inkomsterna. Men man behöver oavsett situation ha ett månadssparande som stampar på.

Nya amorteringskravet

I dag torsdag sade regeringen ja till Finansinspektionens förslag om ytterligare skärpta amorteringsregler vid bostadsköp.  Det innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet. Med nya bolån avses lån som lämnas mot säkerhet i en bostad i Sverige efter att de föreslagna föreskrifterna börjat gälla.

De nya kraven träder i kraft 1 mars 2018.

Har du egna erfarenheter av Stockholms bostadsmarknad just nu och vill dela med dig? Hör gärna av dig med ett mejl till: webben@direktpress.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.