Många ser köplatsen som en framtida investering, menar bostadsborgarrådet. Foto: Mostphotos

M-toppen vill se över bostadskön i Stockholm

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) vill se över kösystemet för Stockholms bostadsförmedling. Enligt honom köar för många passivt som en framtida investering.

  • Publicerad 07:00, 13 feb 2020

Nästan fyra av fem som står i Stockholms bostadskö gjorde ingen intresseanmälan för en bostad förra året. Det visar siffror för Bostadsförmedlingen i Stockholms verksamhetsår under 2019.

Nu vill bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) se över kösystemet.

– Jag tycker det är relevant att kolla närmare på den här siffran. Det är 78 procent som inte har varit aktiva i kön eller gjort någon anmälan överhuvudtaget, säger Dennis Wedin, som även är ordförande för bostadsförmedlingen.

Totalt står i dagsläget 681 000 personer i Stockholms bostadskö. Samtidigt är den genomsnittliga kötiden 10,5 år, vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2009 då siffran låg på 5,4 år. Totalt under 2019 förmedlades 15 030 hyresrätter.

"Felaktig tolkning"

Dennis Wedin menar att det inte är rättvisande att enbart se till antal köande, som är rekord, utan även hur stor del som faktiskt är aktiva sökande.

– Det är en felaktig tolkning att alla köande skulle vara i akut behov av bostad. Det här tyder på att inte alla som betalar avgiften är i akut behov av bostad. Därför tycker jag att det vore jätteintressant att se vad det här beror på, säger Dennis Wedin.

Han menar att många ser köplatsen som en "investering för framtiden".

– En sak jag tycker är intressant att titta på är gruppen som ser det som en långsiktig investering att betala avgiften. Man har ett boende i dag, kanske till och med en bostadsrätt. Men om 10, 15 eller 20 år vill man ha en hyresrätt i ett attraktivt område och använder kötiden som en möjlighet till det. Det tycker jag är relevant, om det finns en växande grupp som tänker så, säger han.

S kritiska till utspelet

Dennis Wedin vill nu få till en dialog med berörda parter.

– I takt med att fler skriver upp sig i kön är det fortsatt samma siffra, 13 procent, som är aktivt bostadssökande. Det är något att analysera vidare. Jag kommer att ta initiativ till ett seminarium under året för att kolla närmare på hur bostadsförmedlingen kan fungera bättre, säger han.

– Samtidigt är det ju viktigt att konstatera att det stora och växande antalet personer i bostadsförmedlingens kö pekar på att vi måste få fram fler bostäder i Stockholm.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är kritisk till resonemanget.

– Det här säger Moderaterna för att slippa ta ansvar för sin egen bostadspolitik. Självklart påverkas bostadsförmedlingen av minskat bostadsbyggande. Att så många aktivt söker bostad genom förmedlingen visar också att hyresrätten är eftertraktad. Att i det läget dessutom minska på hyresrätter genom ombildningar är absurt, säger hon

Bostadsförmedlingen i siffror

Den sista december 2019 var 674 720 personer registrerade hos Bostadsförmedlingen. Det är en ökning med 38 990 sedan 2018. Den dagsaktuella siffran för antalet köande är 681000.

Under 2019 förmedlade Bostadsförmedlingen 15 030 lägenheter i Stockholmsregionen. Det är en ökning med 12 % (1575 st) jämfört med året innan.

Antalet förmedlade bostäder i Stockholms stad har ökat med 20 % jämfört med 2018.

Andelen aktiva (de som gjort minst fem intresseanmälningar under året) var 13 procent 2019. Totalt 78% av de som är registrerade i bostadskön gjorde ingen intresseanmälan under året och 9% gjorde 1-4 intresseanmälningar.

Visa merVisa mindre

Genomsnittlig kötid i Stockholmsregionen

2019: 10,5 år

2014: 7,7 år

2009: 5,4 år

Visa merVisa mindre