Visning. Arkivbild. Foto: Sacharias Källdén

Mäklarna pressas – måste ragga kunder

Rekordstort utbud och stillastående priser. Så har bostadsmarknaden sett ut hittills i höst. För mäklarfirmorna har det inneburit att det inte bara räcker att hitta säljare – nu måste de även hitta köpare.

  • Publicerad 06:55, 10 nov 2017

Efter år av stigande bostadspriser har läget på höstens bostadsmarknad inneburit nya utmaningar för Stockholms mäklarfirmor. Utbudet av bostäder är inte bara rekordstort – försäljningarna tar även längre tid samtidigt som det har blivit svårare att få säljare och köpare att mötas i pris.

StockholmDirekt har pratat med sex mäklarbyråer som alla slår fast att de har tvingats arbeta hårdare än vanligt under hösten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Mäklarna jobbar i allmänhet alltid hårt och mycket. Dock ändras arbetsuppgifterna beroende på marknadsläget. Just nu under senhösten krävs exempelvis i flera fall många visningar för att få en bostad såld. Likaså ägnar mäklarna mycket av sin arbetstid på att kontakta spekulanter och på så sätt försöka hitta köpare till alla de bostäder som är till salu, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors.

För de mäklare som under de senaste åren vant sig vid att få köparna serverade på silverfat bara de har hittat en säljare blir marknadssvängningarna extra kännbara, menar han.

– Erfarna mäklare som varit med om liknande situationer tidigare förstår och kan ställa om snabbt. För oerfarna mäklare blir detta ofta svårare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även om läget på bostadsmarknaden på flera håll beskrivs som nattsvart ser också många på det hela med optimism.

Enligt Andreas Moritz, försäljningschef på Svensk Fastighetsförmedling, är det just nu “en spännande marknad”.

– Man ska inte sticka under stol med att det under senhösten varit en diskrepans mellan köparnas och säljarnas förväntningar. Det är roligt att det är nu vi får vara mäklare på riktigt och få ihop köpare och säljare på bästa sätt, säger han.

Fredrik Kullman, vd, Bjurfors Stockholm. Foto: Bjurfors Stockholm

Johan Vestberg, presschef på Fastighetsbyrån. Foto: Fastighetsbyrån

“För oerfarna mäklare blir detta ofta svårare”

Bjurfors Stockholm – Fredrik Kullman, vd

“Under de senaste åren har de flesta mäklare enbart fokuserat på att hitta säljare. Hade man väl hittat en säljare så fanns nästa alltid tillräckligt med köpare för att bostaden skulle säljas till ett högt pris. Svårigheten nu för många mäklare är att flytta fokus från att hitta säljare till att hitta köpare. För oerfarna mäklare blir detta ofta svårare. Mäklarna lägger nu mycket av sin arbetstid på att kontakta spekulanter och på så sätt försöka hitta köpare till alla de bostäder som är till salu.”

“Svårare att få säljare och köpare att mötas än vad vi är vana vid”

Fastighetsbyrån – Johan Vesterberg, presschef

“Våra mäklare arbetar inte med några nya metoder men läget på bostadsmarknaden påverkar definitivt deras vardag. Generellt tar affärerna i dagsläget längre tid och det är svårare att få säljare och köpare att mötas än vad vi är vana vid. För mäklarna innebär det ofta fler visningar, mer kontakt med säljare och spekulanter och mer arbete kring att ge både säljare och köpare rätt förväntningar.”

“Får vara mäklare på riktigt”

Svensk Fastighetsförmedling – Andreas Moritz, försäljningschef

Det är en spännande marknad. Den går upp och ner under både kortare och längre perioder. Vi har köparna och verktygen att hjälpa kunderna att sälja på ett bra sätt. Men man ska inte sticka under stol med att det under senhösten varit en diskrepans mellan köparnas och säljarnas förväntningar. Det är roligt att det är nu vi får vara mäklare på riktigt och få ihop köpare och säljare på bästa sätt.

“Ställs högre krav på mäklarna”

Svenska Mäklarhuset – Andreas Mühlich, Marknadschef

“Situationen idag på Stockholms bostadsmarknad är att utbudet är stort, större än på länge. Med ett stort utbud tar det längre tid att få ihop affärerna. Det ställs högre krav på mäklarna idag som måste arbeta mer och på ett lite annat sätt än tidigare, det gäller att ha en nära och tät kontakt med samtliga intressenter. Spekulantregistret blir också viktigare. Som alltid handlar det om att vara aktiv, transparent och tillmötesgå både köparens och säljarens intressen för att kunna knyta ihop affären.”

“Valet av mäklare är viktigare när marknaden är mer utmanande”

Erik Olsson Fastighetsförmedling – Erik Olsson, vd

“Det krävs att mäklarna arbetar både mer och smartare för att få säljare, som har kvar sina höga prisförväntningar, och köpare, som har lägre betalningsvilja, att mötas. När marknaden är trögare med mer selektiva köpare är det viktigare att presentera bostaden på ett attraktivt sätt för rätt målgrupp. Mäklarna försöker dessutom vara extra flexibla när det gäller att ordna extravisningar och förhandlar mer mellan köpare och säljare än när marknaden är starkare med mer budgivningar.“

"Går inte att räkna med att få samma kraftiga prisuppgångar"

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling – Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig

"Våra mäklare vittnar om att det i större utsträckning än tidigare handlar om att sätta rätt förväntningar. Bostadsmarknaden har nu blivit mer normaliserad och det går inte att räkna med att få samma kraftiga prisuppgångar som innan sommaren. Samt att de måste vara ännu mer aktiva i förmedlingsuppdraget. En mer avvaktande marknad innebär att mäklarna ännu tydligare får bearbeta spekulantregister, kontaktnätverk och visningsbesökare.”