Scandinavian blonde handlar inte bara om människobarn. Foto: Therese Winberg/Scandinav Bildbyrå

Minimalistiskt, marint och marmor – så vill stockholmaren inreda sitt hem

Minimalistiskt. Marint. Marmor. Om stockholmaren får välja. Åtminstone enligt en ny trendrapport från Svensk Fastighetsförmedling om vilka inredningstrender som gäller. Fast inredningsexperten Peter Thuresson tror att det skandinaviskt blonda är på väg ut.

  • Publicerad 07:12, 27 jun 2016

Enligt årets nya trendrapport från Svensk Fastighetsförmedling vill stockholmarna helst inreda sina hem minimalistiskt eller marint. Det förstnämnda är en trend som hängt med länge medan det marina är något som enligt Peter Thuresson, inredare, homestylist samt vd och kursledare på Inredningsakademin, inte gör sig något vidare i en funkistvåa.

– Nej, jag skulle nog säga att det känns helt fel att ha det inne
i Stockholms city. Däremot passar det ju som handen i handsken
i skärgården. Så det handlar om geografisk placering av hemmet.

Att den minimalistiska trenden, om än med grafiska linjer och mönster, ännu håller i sig förvånas han lite över och menar att enligt hans erfarenhet börjar folk tröttna på det för att gå mot mer individualistisk inredning.

– Men i den passar det ju in med mönster och ränder, det ser vi är stort nu, framför allt i tapeter och på textilier som kuddar, säger Peter Thuresson.

På tredje plats vill stockholmarna ha ”industriell inredning med vitt kakel, marmor och mässing”. En trend som enligt Thuresson kom för drygt två år sedan, men att det istället för mässing nu handlar om skär koppar – framför allt i detaljer som ljusstakar och taklampor.

– Och marmor har ju fått en renässans i Skandinavien, många satsar på riktiga sten- och marmorbänkar i köket fast de kostar
20-25 000.

Inte homestaging

Peter Thuresson påpekar att det är skillnad på homestageing och inredning, eftersom det första riktar sig mot en potentiell kund och det andra är något man ska leva i. Något det ibland ser ut som att folk med inredningsdrömmar blandar ihop, även om Skandinavien generellt är känt för det ljusa och minimalistiska – Scandinavian blonde står inte bara för människoblondiner.

– Det har varit det som har skilt oss från övriga Europa, men jag ser trenden att vi börjar ta in mer utifrån, folk är lite trötta på det vita och ljusa och vill hellre spegla sin personlighet.  

Återkommande retro

Längre ned på listan övre stockholmarnas favoritinredningar kommer retro och loppisfynd, som återkommer med jämna mellanrum från olika epoker. Enligt Peter Thuresson är en begagnad designermöbel ett utmärkt sätt att uttrycka sin personlighet eftersom man kan sälja den vidare till samma pris några år senare.

– Bostaden är ofta jätteviktig för oss skandinaver eftersom vi lägger så stor del av pengarna på den. Fler och fler privatpersoner anlitar dessutom inredare, jämfört med fem år sedan är det en jättetrend.

Om man nu inte har råd med det, vad ska man tänka på?

– Det finns ju några grundläggande tips, till exempel att rensa bort allt man inte vill se eller inte använder. Omge dig med saker att bli glad av – om en fåtölj är vacker och du trivs att sitta i den är det ett bra köp. Och satsa på kvalitet. Det är lite dyrare, men då håller det i längre än två år och går som sagt i många fall att sälja vidare till samma pris, säger Peter Thuresson.

Det är fjärde året i rad trendrapporten presenteras och totalt har 2 500 personer i hela Sverige svarat på frågor.

Inredningstrenderna som stockholmarna helst vill följa

1. Minimalistisk
inredning med grafiska
linjer och mönster.

2. Marin inredning med
New Englandkänsla och
närhet till havet.

3. Industriell inredning med vitt
kakel, marmor och mässing.

4. Retroinredning med
mönstrade textilier,
loppisfynd och teak.

5. Rustik inredning med
mörka träslag och
orientaliska inslag.